Према проценама Међународне асоцијације авио-превозника (ИАТА) авио-компаније из азијско-пацифичког региона због епидемије корона вируса изгубиће 27,8 милијарди долара, док ће се потражња за авио-картама у том региону смањити за 13 процената.

С обзиром на то да је процена раста пројектована на 4,8 одсто, укупни пад профита износиће 8,2 процента, саопштила је јуче ИАТА.

По том сценарију, губитак прихода износиће 27,8 милијарди долара за авио-компаније у азијско-пацифичкој регији. Највеће губитке забележиће компаније из Кине, чији се пад профита само на домаћем тржишту процењује на 12,8 милијарди, пренео је РТС.

Према истом сценарију, компаније које послују ван тог региона изгубиће 1,5 милијарди долара, под претпоставком да је пад тражње ограничен само на азијска тржишта.

Укупно узевши, губитак ће на глобалном нивоу износити 29,3 милијарде долара.

Тај губитак ће, према проценама ИАТА, прилично умањити процене глобалног раста за 2020. годину.

Процене су, како се наводи у саопштењу, сличне онима које током епидемије САРС-а. Тада је шестомечни период наглог пада пропраћен једнако брзим опоравком. У 2003. години, САРС је био одговоран за пад од 5,1 одсто прихода азијско-пацифичких авиокомпанија.

То све важи, уколико се епидемија задржи претежно у Кини. Ако би се епидемија проширила на азијско-пацифичка тржишта, онда би утицаји на авио-компаније из других региона били и већи.

"Овакав пад потражње као резултат избијања коронавируса имаће финансијски утицај на авио-компаније, посебно за оне које послују на кинеском тржишту. Процењујемо да ће се глобални саобраћај због коронавируса смањити за 4,7 одсто, што би могло значајно да умањи раст који смо претходно прогнозирали и да изазове први укупни пад потражње од кризе коју је изазвао САРС 2003. године. И тај би се сценарио претворио у губитак прихода од 29,3 милијарде долара", истакао је Александре де Жиник, генерални директор ИАТА.

Додаје да авио-компаније доносе тешке одлуке за смањење капацитета, а у неким случајевима и укидања линија.

Према његовим речима, ниже цене горива помоћи ће надокнађивању неких изгубљених прихода.

"Ово ће бити веома тешка година за авио-компаније", рекао је Жиник.