ЈЕДНА од "теорија завере" које круже француским друштвеним мрежама, али и озбиљним медијским простором ове земље, каже да је вирус корона побегао научницима из лабораторије и да за то највећу кривицу сносе Французи и Кинези!

Наиме, заједничка француско-кинеска лабораторије "П4" која се бави патогеним истраживањима високе четврте класе, удаљена је од пијаце у Вухану, где је све започело, свега 280 метара! Ово је навело један део јавности да закључи како у тој чудној подударности "има нечега".

Гласине које су се пробиле до јавности говоре о зараженим слепим мишевима које су из лабораторије износили запослени да их продају на пијаци, не би ли тако мало допунили месечне приходе! Вирус је, према овој теорији, са слепих мишева најпре прешао на љускавце, односно панголине, а са њих на човека. Епидемија је, тако, по овој верзији, резултат људске грешке, намерне или несвесне.

Велики број француских медија преноси ових дана те гласине, покушавајући да их оповргне научним објашњењима. Тако је познати француски истраживач Фредерик Кек скренуо пажњу да "теорије завере" нису ништа ново и да се појављују сваки пут када се јави и неки нови вирус. Он истиче да вируси настају у природи, а не у лабораторијама.


Прочитајте и: Dvoje putnika na kruzeru "Dajmond princes" preminulo od korona virusa, 29 u kritičnom stanju- Веома би било тешко фабриковати вирус, а још теже пустити га, а да не будете прва жртва - поручио је Кек.

Двојица кинеских професора, Ботао Ксијао из Гванџуа и Леи Ксијао из Вухана, такође су изашли с теоријом да је "могуће да је корона вирус пореклом из лабораторије у Вухану".

Да би поткрепили ту теорију, навели су да 13 случајева оболелих, од првих 41, није имало везе с пијацом у овом граду. Други стручњаци то оповргавају, истичући између осталог да су истраживања на слепим мишевима, о којима се говори, вршена још пре седам година.