СРПСКИ држављани, који су били у карантину на крузеру у Јокохами, укрцали су се на лет за Европу - потврдио је амбасадор Србије у Јапану Ненад Глишић и додао да су остали, иначе чланови посаде, углавном добро.

На броду "Дајмонд принцес", који је био у карантину од 3. фебруара, било је 3.700 путника из 50 земаља, међу њима и 14 држављана Србије.

- Добра вест је да је двоје пуштено из карантина, помогли смо им да оду до аеродрома, чекирали су се и у петак ујутру би требало да стигну у Београд - рекао је Глишић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић потврдио је у четвртак да је двоје српских држављана, путника на броду, после добијених потврда о томе да нису заражени вирусом корона, превезено у хотел у Токију.

- Обоје су здрави и задовољни завршетком карантина и могућношћу да се после дужег времена врате кући. Нису желели да буду евакуисани авионом Владе Италије, па су колима наше амбасаде превезени на токијски аеродром "Нарита", одакле путују комерцијалним летом - рекао је Дачић. - И 12 држављана Србије, чланова посаде на броду, осећају се добро, двоје који су тестирани добили су налаз да су здрави, а најављено је да ће они који нису до сада, бити тестирани наредних дана.

ОПРЕЗ "Чишћење" улицаПрочитајте и: Dvoje putnika na kruzeru "Dajmond princes" preminulo od korona virusa, 29 u kritičnom stanju


До сада су преминула два путника овог брода, док је њих 29 у критичном стању. На броду је 620 заражених. Преминули путници били су мушкарац и жена из Јапана, старости 87, односно 84 године. Али забринутост изазива чињеница да је међу особама у критичном стању и једна која је раније била негативна на тестирању.

Јапанско министарство здравља није могло да потврди колико је путника остало на броду, нити када ће њихово искрцавање бити завршено. До сада су се са брода кућама вратили Аустралијанци, њих 150, грађани Хонгконга, Канаде, САД, Јапана.

Од вируса корона (ковид-19) до сада је преминуло 2.126 особа, заражено је 75.600, а у последња 24 часа у кинеској провинцији Хубеј, у којој се вирус први пут и појавио, оболело је још 349 особа, што је најмањи број оболелих у току једног дана. Ипак, стручњаци наводе да је то највероватније због промене схватања шта је "потврђени случај вируса", односно, према најновијим смерницама кинеске владе неће се више рачунати клинички дијагностиковани пацијенти, већ само лабораторијски, док ће се други сматрати сумњивим случајевима.

Овај пад броја нових случајева оболевања од вируса корона у Кини је охрабрујући, оцењује Светска здравствена организација, али је прерано да се зна да ли ће се овај тренд наставити. У остатку света проценат инфицираних веома је низак у поређењу са Кином, али је то можда само привремено.


СЕКТА ПОГОДНА ЗА ВИРУС

ЈУЖНА Кореја пријавила је у четвртак прву особу умрлу од новог вируса, док је број заражених у тој земљи прешао стотину. Половину чине чланови једне секте. Број заражених у овој земљи удвостручио се у последња 24 часа, после великог скока броја случајева забележених у Дегуу, четвртом по величини граду у земљи, који има више од 2,5 милиона становника. Градоначелник је позвао становништво да остане у својим кућама.