МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИАКО је оставка Путиновог помоћника задуженог за решење проблема у Донбасу Владислава Јурјевича Суркова (56) била најављена још у јануару, његов одлазак из председничког тима на Западу су неки листови и агенције представили као сензацију и важан догађај.

Блиски сарадник Владислава Суркова, политиколог Алексеј Чеснаков је још у другој половини јануара најавио оставку представника Кремља у преговорима не само са руководством у Кијеву, већ и са америчким емисарима око Донбаса.

Сви ти преговори које је водио Сурков са Куртом Волкером, специјалним представником САД за питања Украјине завршили су без резултата. Уосталом, зато се ни Волкер више не бави тим послом.

Москва је инсистирала да Кијев испуни обећања преузета Минским мировним договором, а то председник Порошенко није хтео. Из изјава садашњег руководства у Кијеву види се да ни оно није спремно да реализује Минске договоре.

У таквој ситуацији Владислав Сурков није могао да постигне резултат у раду и очигледно да није желео да се задовољи да седи у новоуређеном кабинету у згради где су некада седели највиши совјетски рукодиоци ЦК КПСС. Није тајна ни да је Сурков сам тражио да оде, а да није покварио односе са Кремљом доказ је да је о њему лепо говорио Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Иначе, сада ће главни преговарач Кремља са Кијевом бити Дмитриј Козак, заменик руководиоца председничке администрације.


Прочитајте и: Erdogan i Putin nisu postigli sporazum: Da li bi Idlib mogao da bude najstravičnija HOROR priča 21. veka?Суркова су запамтили по томе што је учествовао у формирању партија у Русији којима је био задатак да преотму део гласача Комунистичкој партији и тако је ослабе у парламенту. То је најуспешнији део каријере Суркова. Због таквих задатака су Суркова звали "сиви кардинал".

Као потпредседник владе којом је руководио Путин, Сурков је био задужен за социјалну политику али видних резултата није имао. Ни као шеф апарата председника владе Дмитрија Медведева Сурков није запамћен по креативности. Али у Кремљу су извукли Суркова кад им је био потребан човек за односе са непризнатим републикама у Донбасу.

Сада је то време очигледно прошло.

Песков је изјавио и да се не брине за будућност Суркова, магистра економских наука који је каријеру почео у нафтној компанији "Јукос". Сурков је, иначе, рођен у Чеченији, одакле му је отац док му је мајка Рускиња.


ПУТИН: УПЛАШИЛИ СТЕ СЕ?

АКТИВНОСТИ страних обавештајних служби у Русији нису смањене и Федерална служба безбедности мора да заштити информације о најновијим системима оружја, изјавио је јуче руски председник Владимир Путин на колегијуму ФСБ. Али, на почетку састанка микрофон испред Путина је почео да одзвања и док су га техничари поправљали руски председник се нашалио с присутнима на састанку упитавши их: "Уплашили сте се?"