Европски правни тим Џулијана Асанжа саопштио је данас да ће покушати да затражи азил у Француској за оснивача Викиликса, чије суђење за изручење САД на основу оптужби за шпијунирање почиње следеће недеље у Лондону.


"Сматрамо да је ситуација довољно озбиљна и наша је дужност да разговарамо о томе са председником Емануелом Макроном", рекао је угледни француски адвокат Ерик Дипон-Морети, преноси АП.

Он је један од адвоката који су на конференцији за новинаре у Паризу објаснили зашто сматрају да је случај против Асанжа неправедан, помињући његово лоше здравље и тврдећи да су у затвору у Лондону била повређена његова права.

Они су такође упозорили на да ће сви новинари трпети последице уколико Асанж буде изручен и затворен у САД.

Француски чланови тима рекли су да раде на конкретном захтеву Макрону да одобри Асанжу азил у Француској, где, иначе, он има децу.

Балтасар Гарцон, шпански координатор Асанжовог тима, поновио је план његовог клијента да на свом саслушању о изручењу тврди да му је Трампова администрација понудила помиловање. Наводни услов за то био је да Асанж мора да пристане да каже да Русија није умешана у цурење мејлова Демократског националног комитета које је Викиликс објавио током изборне кампање у САД 2016. године.

Бела кућа је одлучно негирала ту тврдњу.

Прочитајте још: Асанж изашао из самице, његово здравствено стање се побољшава

Асанж је провео седам година у лондонској амбасади Еквадора, пре него што је изручен у априлу 2019. године, а затим га је британска полиција ухапсила због кауције.

У новембру, Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима због њега, јер је прошло превише времена, преноси агенција.