Ретка, изузетно вредна круна из 18. века, која је била украдена враћена је данас Етиопији, јавио је АП.


Круна је нађена у Холандији пре двадесет година, а влада те земље посредовала је у примиопредаји јер је уверена да јој је то била дужност, наведено је у саопштењу владе.


"Ово је историјски дан за нас. Ја још не знам како су круна и још неки предмети украдени и однета из Етиопије", изјавио је етиопски министар културе и туризма и додао да су украдени још неки предмети из цркве укључујући и један крст.


Етиопија као и друге афричке земље инсистира да се врате артефакти из музеја и приватних киолекција широм света. Прошле глодине је Национални војни музеј Велике Британије најавио да ће вратити Етиопији два прамена косе цара Теодороса који је био веома поштован владар.


Холанска влада је у саопштењу написала да је круна власништво Етиопске православне цркве и да је нестала из православне цркве Светога тројства у месту Челокот. Круна је годинама била у поседу Ширака Ашава, Холанђанина етиопског порекла, који се прошле године обратио министарсту иностраних послова преко детектива специјализованог за проналажење скупоцених предмета."Ашав нам је казао да му је неко дао круну и замолио да је чува, а када је схватио да потиче из Етиопије одбио је да је врати", казао је министар културе.


Прочитајте још: ВЛАСТИ ЕТИОПИЈЕ ЗАХТЕВАЈУ: Британија да нам врати злато које нам је украла


Круна је сада изложена у Националном музеју Етиопије у Адис Абеби, а затим ће бити враћена у цркву у Челекоту којој припада.


Примопредаји круне присуствовала је и министарка за спољну трговину Сигрид Каг која је казала да су почаштвовани и одушевљени што су били у могућности да олакшају враћање артефакта власнику.