Нападач Тобијас Ратхајн (43) који је починио масакр у немачком граду Ханау неколико дана пре злочина објавио је видео на Јутјубу у ком је на течном енглеском послао “личну поруку свим Американцима”.

Прочитајте још: Нападач из Немачке у писму открио мотив масакра: Тобиас сматрао да неке народе треба УНИШТИТИ


На њему се види како Тобиас седи сам у соби и шаље упозорење Американцима.

- Ово је моја лична порука свим Американцима. Ваша држава је под контролом невидљивих тајних друштава. Они користе непознате зле методе као што је контрола ума и одржавају модеран систем робства. Ако не верујете овоме, боље се пробудите, брзо. У вашој држави постоје тако подземне војне базе, а у неким од њих славе самог ђавола, злостављају, тероришу и убијају малу децу и то се дешава одређени период. Пробудите се, ово је једна форма реалности у вашој држави. Искључите мејнстрим медије, они немају појма. Први корак је информација, можда треба да је прочитате или чујете још једном од два друга извора, али сада је знате. Други корак је акција, лоцирање ових база, скупити масу људи и упасти у њих. Ваша дужност као америчких грађана је да окончате ову ноћну мору. Борите се, сада - рекао је Тобијас.

У видеу се, међутим, нигде не даје назнака о томе да ће извршити напад на територији Немачке, пише "Јутарњи лист".

Немачко Савезно тужилаштво саопштило је данас да постоје индиције да је нападач који је убио девет особа у наргила бару у Ханау, удаљеном 20 километара од Франкфурта, имао ултра десничарске мотиве.

"Савезно тужилаштво је преузело истрагу и има индиција да је иза свега ултра десничарска екстремистичка позадина", саопштио је портпарол Тужилаштва, преноси Ројтерс.

Полиција је саопштила да верује да се нападач након напада вратио кући и упуцао се.

Додаје се и да ће Тужилаштво у току дана одржати конференцију за новинаре на којој ће открити све детаље, преноси АП.

Како се наводи, полиција истражује видео снимак који је нападач пре неколико дана објавио на друштвеним мрежама у којима образлаже теорију завере о злостављању детета у САД.

Портпарол Тужилаштва у Ханау Маркус Јунг потврдио је за АП да је девет особа убијено у два наргила бара у том граду, као и да су убијени нападач и још једна особа у стану недалеко од другог бара.

"Не верујемо да је било још нападача", рекао је Јунг.

Званичници су запечатили стан и истражују цео округ након дојаве сведока о возилу које је можда повезано са случајем, а још увек се ради и на идентификацији нападача.

"Наше мисли су овог јутра са грађанима Ханауа у коме је почињен овај ужасан злочин. Искрено саучешће породицама које оплакују своје преминуле", рекао је портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел Штефан Зајберт.

Раније данас, полиција је саопштила да је осам особа убијено, а да је пет повређено у пуцњави у наргила баровима, као и да је код првог бара примећено тамно возило како напушта место злочина, док је код другог бара уочен аутомобил прекривен термичком фолијом и са разбијеним стаклом.

Градоначелник Ханауа Клаус Камински рекао је да је то што се догодило ужасан догађај кога ће се сећати са тугом.