ТОКИО - Више стотина путника почело је данас да се искрцава са крузера "Дајмонд принцес", усидреног код јапанског града Јокохама, након завршетка двонедељног, иначе доста критикованог, карантина, током којег није спречено ширење новог вируса ЦОВИД-19 међу путницима и члановима посаде.


АП наводи да се и даље чекају резултати за неке путнике, који су тестирани на корона вирус, од којег је оболело више десетина хиљада људи у Кини и више од 540 на броду.


Јапанска влада суочила се са критикама због одлуке да путници остану на броду, који су поједини стручњаци назвали "савршеним инкубатором вируса".


На "Дајмонд принцесу" до сада је потврђено 542 случаја заражених међу укупно 3.711 људи на броду.


Јапански министар здравља Катсунобу Като рекао је да су они који су напустили брод с негативним резултатима на вирус испунили захтеве карантина и да су слободни да оду кући јавним превизом.


Од путника је затражено да пазе на своје здравље наредних неколико дана и да обавесте локалне здравствене званичнике уколико покажу икакве симптоме или ако су забринути, додао је он.


Међутим, многе стране саопштиле су да неће допустити путницима са брода да дођу док не прођу још један карантин, због чега америчка агенција оцењује да је било фрапантно гледати како се они искрцавају, улазе у такси возила и "нестају у Јокохами".


Јапански војници помогли су да се испрате неки од путника, међу којима је и старији мушкарац у инвалидским колицима, који је носио маску и носио штап са собом.


Поједини путници ушли су у аутобусе како би били транспортовани до железничких станица. Други су махали са брода онима који су већ отишли.


Двоје српских држављана, који се налазе на крузеру Дајмонд Принцес у Јокохами, могли би да буду евакуисани авионом Владе Италије, који је током ноћи полетео у Јапан.


То је рано јутрос саопштило Министарство спољних послова, које наводи да су министар Ивица Дачић и италијански министар спољних послова и међународне сарадње Луиђи Ди Мајо размотрили у телефонском разговору могућност евакуације наших држављана са брода који је данима у карантину због корона вируса, усидрен у јапанској луци.