ПРВО што ћу да урадим јесте да загрлим породицу и да поједем три кугле сладоледа - ванилу, чоколаду и јагоду, са чоколадним сирупом, сирупом од вишње и шлагом, изјавио је бивши гувернер Илиноиса Род Благојевић (63), који је провео осам година у затвору због изнуде, подмићивања и корупције и који је помилован одлуком председника САД.

Доналд Трамп је одлуку о помиловању Рода Благојевића објавио речима: "Вратиће се кући пошто је провео осам година у затвору".

По изласку из затвора, Род Благојевић кратко се обратио медијима наводећи да је остало још много да се уради и да дугује поверење грађанима који су га изабрали за гувернера. Како је изјавио, никад није дозволио себи да потоне током боравка у затвору.

Род Благојевић, иначе члан Демократске странке, био је осуђен на 14 година затвора јер је покушао да прода место у Сенату, које је до избора за председника САД припадало Бараку Обами. Пуштен је из затвора четири године пре него што би имао право на условну слободу, 2024. године.

- Трамп није морао ово да уради - рекао је Благојевић. - Он је републикански председник, а ја сам био демократски гувернер. Дубоко и вечно сам захвалан због одлуке.

Благојевић је додао и да се у затвору "приближио Богу", као и да је у свему овоме било "божје интервенције".

Прва фотографија Благојевића после изласка из затвора начињена је на аеродрому у Денверу, где се укрцао у авион којим је одлетео у Чикаго. Оно што су новинари запазили јесте да је у време док је био гувернер Благојевић био познат по тамној коси, али је сада сед јер су фарбе за косу забрањене у затвору.

Поред Благојевића, који је на одслужењу 14-годишње затворске казне због корупције, Трамп је у уторак помиловао и некадашњег њујоршког полицијског комесара Бернија Керика, инвеститора Мајкла Милкена и бившег власника НФЛ тима из Сан Франциска Едварда Дебартола.

Први наговештај да би Благојевић могао да изађе из затвора пре времена био је у августу прошле године када је Трамп на "Твитеру" написао да Бела кућа разматра Благојевићев случај.

Занимљиво да су у Илиноису четири од последњих 10 гувернера завршили у затвору због корупције. Међу њима, Благојевић је осуђен на најдужу казну.

ПОСЕТА БЕОГРАДУ

РОД Благојевић је рођен у Чикагу, у породици српских миграната који су се доселили у САД 1947. године. Поред осталог, имао је и запажену каријеру у аматерском боксу, пре него што се придружио Демократској странци. Заједно са Џесијем Џексоном био је у Београду 1999, када је са Милошевићем преговарао о ослобађању заробљених америчких војника.

САНДЕРС ОШТАР У КРИТИКАМА

ЈЕДАН од могућих кандидата демократа на председничким изборима Берни Сандерс оштро је критиковао одлуку о помиловању.

- Трамп је помиловао утајиваче пореза, преваранте са Вол стрита, милијардере и корумпиране владине званичнике, док хиљаде сиромашних и деце из радничке класе седе у затвору због ненасилних осуда због дроге. Тако изгледа пропали и расистички криминални правосудни систем - написао је Сандерс на "Твитеру".