Нацрт плана Европске уније за преговоре са Великом Британијом о односима после Брегзита садржи и захтев да Лондон врати Грчкој древне скулптуре које су однете из Атине у 19. веку.


У документу, у који је Ројтерс имао увид, наводи се да се од Велике Британије тражи "враћање или реституцију незаконито однетих културних објеката у земље порекла", али се не прецизира на које се предмете то односи.


Неименовани дипломата Европске уније рекао је, међутим, да је тај пасус додат на захтев Грчке, коју су подржали Италија, Шпанија и Кипар.


Он је додао да је ЕУ забринута и због могућности илегалне трговине артефактима преко лондонских аукцијских кућа.


Лондон и Атина већ више година воде борбу око мермерних скулптура из Партенона старих 2.500 година, које је у 19. веку, док је Грчка била под отоманском влашћу, из Атине однео тадашњи амбасадор Уједињеног Краљевства у Цариграду лорд Елгин.


Британска влада је прошле године још једном одбила захтев Атине да врати скулптуре са Акропоља, које се данас налазе у Британском музеју у Лондону.


Прочитајте још: ПРАВЕ СЕ ЕНГЛЕЗИ И КАД КРАДУ: Британија неће да врати статуе узете са Партенона


Грчка министарка културе Мелина Меркури изјавила је прошлог месеца да покреће кампању за повратак скулптура и додала је да очекује већу подршку европских партнера.


У Британском музеју тврде да је Елгин добио мермерне скулптуре, које су красиле храм Партенон из петог века пре нове ере, на основу легалног уговора са Отоманском империјом, док Грчка сматра да су оне украдене.