Шефица Европске уније за заштиту конкуренције Маргрет Вестагер оставила је отворена врата могућности да америчка влада стекне власничке уделе у два водећа европска играча у области 5Г технологија, Нокији и Ериксону, све док не постоји ризик по безбедност, јавља ЦНБЦ.

Амерички државни секретар за правосуђе Вилијам Бар саопштио је раније овог месеца да би влада у Вашингтону требалио да размотри преузимање контролног удела у Нокији или Ерксону, или у обе компаније, како би "потиснула тенденцију" кинеског Хуавеја "за доминацијом“ на тржишту мобилних мрежа следеће генерације, познате као 5Г.

Нокиа и Ериксон су два највећа европска произвођача мрежне опреме и директни конкуренти Хуавеју.

Вестагер је данас изјавила за ЦНБЦ да је на тим "предузећима да одговоре да ли су на продају или не“, али да је на европским посланицима "да осигурају да се процени сваки ризик“.

"Овде у Европи смо неутрални према врсти власништва, можете да будете у државном или приватном власништву. Оно што је за нас важно јесте да сте активни као тржишни оператор", рекла је Вестагер.

Она је додала да не располаже конкретним информацијама о томе да ли америчка држава жели да купи удео, и да не зна да ли Нокиа или Ериксон нуде на продају власничке уделе, чиме је у суштини оставила отворена врата за такво евентуално преузимање, наводи ЦНБЦ.

Званични Вашингтон инсистира на томе да Хуавеј представља ризик по националну сигурност, тврдећи да кинеска влада може да користи његову опрему за шпијунирање или блокирање мреже. Хуавеј је у више наврата категорично негирао те тврдње.

Администрација председника САД Доналда Трампа, подсећа ова телевизија, врши притисак и на друге земље широм света, нарочито у Европи, да Хуавеју забране учешће у изградњи њихових 5Г мрежа.

Америка нема власатиту компанију која би била конкурент Хуавеју и покушава да нађе начин на који би могла да конкурише кинеском техолошком диву. Стицање контролног удела у Нокији или Ериксону види као једно од могућих решења да то оствари, додај есе у тексту.

ЦНБЦ није данас успео да добије коментаре из те две компаније, али су поводом раније изјаве Вилијама Бара из Нокије тада поручили да је "интересовање инвеститора увек добродошло".