Севернокорејски режим, иако се сматра једним од најзатворенијих и најмистериознијих на свету, увелико је проширио и унапредио начине за коришћење интернета како би избегао тактику "максималног притиска" којој их излаже америчкаадминистрација и њени савезници, пише Њујорк тајмс.


Ипак, како наводи, чини се да та тактика, која се своди на економске санкције, није имала већих успеха.


Наиме, како се објашњава у чланку који потписује новинар специјализован за националну безбедност и добитник Пулицера Дејвид Сангер, Северна Кореја се, како би пребродила те санкције и заобишла их, под вођством Ким Џонг-уна, окренула новим облицима кибернетичког криминала како би финансирала напоре својих власти, преноси хрватски Јутарњи лист.


Сангер указује на закључке истраживања под називом "Како је Северна Кореја револуционизовала интернет као алат одметнутих режима", које је спровела америчка групација "Recorded Future", позната по истраживању дигиталних оружја којима се користе државе делом света .


Према наводима новинара Њујорк тајмса, истраживање је показало да је од 2017. године, кад је амерички председник Доналд Трампзапретио да ће се Северна Кореја суочити с досад невиђеном "ватром и бесом", употреба интернета у тој земљи порасла је за око тристо посто.


Тај пораст је, како се додаје, имао једну једину сврху, а то је да се заобиђе финансијски притисак и санкције Запада.


Такође, указује се, то показује да су Севернокорејци свој некадашњи "излаз" преко Кине заменили новим - преко везе у Русији.


У те три године, тврде аутори истраживања, Пјонгјанг је побољшао способности на подручју крађе и рударење криптовалута, скривања отисака при исхођењу технологије која му је потребна за развој нуклеарног и оружаног програма и кибернетичких операција којима интернет користи као средство свакодневне контроле.


"То говори да је наш концепт контроле севернокорејскогфинансијскогангажмана запео у прошлости. Северна Кореја је успела да успостави лако применљивмодел путем којег може уклањати велику количину новца широм света и то на начин који наше санкције не дотичу", рекла је за Њујорк тајмс лидерка истраживања Присила Мориући.


Мориући, која је до 2017. године радила као аналитичарка у Агенцији за националну безбедност, а чији су фокус Северна Кореја и Иран, уверена је да актуелнисастав санкција треба радикално ажурирати.


Налази истраживања објашњавају неке ствари које су дуго збуњивале посматраче, као на пример, како је могуће да је економија те земље преживела, чак и забележила раст у појединим секторима, ако су САД и њихови савезници заиста пожњели успех којим су се хвалили - угушили севернокорејско снадбевање нафтом и њихову способност фалсификовања америчке валуте.


Уочен је и још један тренд - да друге државе прате шта Северна Кореја ради и имитирају њено понашање.


Наиме, како се наводи у документу, Иран је почео да користи криптовалуте као методу којом олакшава међународне трансакције и заобилази америчку финансијску контролу.


Мориући је, додаје се, у последње две године пратила начин на који је севернокорејска елита користи интернет и још 2017. године била је упозната са садржајем претраживања интернета.


Већина припадника елите претраживала је садржај који је био везан за слободно време и разоноду, али се тај образац у међувремену променио.


Истраживање је показало да је интернет коришћен и током радних сати што значи да је севернокорејски режим почео да га употребљава на исти начин као и Запад, за обављање дневних владиних и приватних послова. Северна Кореја, наводи се, развила је сопственуверзију виртуалне приватне мреже и технике за сигурно коришћење интернета како би, као и на Западу, осигурала своје трансакције.


Истовремено, њихови напори шифровања података и скривања активности постали су софистициранији.


Како се тврди, у сврху експлоатације података којима могу побољшати развој својих оружаних програма, користе мрежу студената лоцираних већином у Кини и Индији.


Такође, према истраживању, напори да сакрију промет коришћени су за крађу података из мрежа неочекиваних мета или пак као "средство заобилажења контроле садржаја, коју је наметнула влада".


Њујорк тајмсподсећа на неколико случајева у којима је Пјонгјанг показао кибернетичку довитљивост и способност, али оцењује да је наводно одуста о таквих, заобилазних метода и постао још способнији.


Како тврди извештај, Северна Кореја пронашла је ефикасније начине крађе криптовалута и почела да производи, односно рудари, своју властиту криптовалуту


"Брзо прихватају нове услуге и технологије кад им је то корисно и одбацују их кад није. Ким Џонг-унов режим развио је модел за коришћење и експлоатацију интернета који је јединствен - то је држава коју се води као криминално удружење", закључује се у извештају.