Министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу боравио је у Србији на позив министра одбране Александра Вулина, а са собом је носио и један врло важан кофер...

Наиме, ни ова посета није прошла без чувеног кофера, који је носио руски специјалац.

Прочитајте још: Неформалан разговор уз чашицу дуњеваче: Вучић дочекао Шојгуа па су разменили поклоне (ФОТО)

У питању је "атомски кофер" у коме се налази уређај везе помоћу којег руски министар одбране може да лансира ракете са атомским бојевим главама.

Назив овог кофера је Чегет и део је аутоматског система за команду и контролу руске стратешке нуклеарне снаге назване Казбек. Име је добио по планинском масиву Кавказ, који се налази на граници између Европе и Азије.

Исти кофер поседују и председник Русије Владимир Путин и начелник Генералштаба.

Од кофера се руски лидери не одвајају, увек је у њиховој близини како би могли муњевито да реагују у случају евентуалног нуклеарног напада.

Направљен је током администрације Јурија Андропова раних осамдесетих. Кофер је "стављен у службу" Михаила Горбачова када је преузео дужност председника у марту 1985. године.

Он је повезан са специјаним комуникацијским системом под кодним називом Кавказ, који "подржава комуникацију између високих владиних званичника у моментима када се доносе одлуке о употреби нуклеарног оружја.

Прикључен је на Казбек који обухвата све појединце и агенције укључене у команду и контролу стратешке нуклеарне снаге".

Генералштаб добија сигнал и иницира напад на основу ауторизације кодова за лансирање нуклеарног арсенала.

25. јануара 1995. године, у Норвешком ракетном инциденту, активиран је као одговор на Брант XИИ четворофазну звучну ракету коју су покренули норвешки и амерички научници. Тада је нуклеарни кофер коришћен и то је једини пут када је био у припреми за напад.

(informer.rs)