Смршао 30 килограма да би брату близанцу донирао бубрег

Новости онлине

уторак, 18. 02. 2020. у 10:08

Смршао 30 килограма да би брату близанцу донирао бубрег

Фото: Фејсбук

Далтон Ингли је пре четири године открио да пати од застоја рада бубрега, а болест је била у одмаклој фази

ЉУДИ су спремни поднети највеће жртве када је живот члана породице у опасности. Далтон Инглије пре четири године открио проблеме са крвним притиском. Био је запослен у предузећу које се бави одвожењем смећа. На лекарском прегледу у Пенсилванији откривено је да пати од застоја рада бубрега, а болест је била у одмаклој фази.


Данас Далтон има 29 година и осећа се савршено. Ипак, тешко да би оздравио да није било његовог брата. У критичном раздобљу живота добио је упалу бубрега, што је био узрок престанка рада органа.


"Пребацили су ме у болницу јер су лекари сумњали на мождани удар. Сазнао сам да имам проблема с бубрезима. Био сам у чуду јер сам се до тада осећао сасвим добро. Нисам веровао да ми је живот угрожен, било ми је само 26 година", наводи Далтон.


Далтонови бубрези су у априлу 2017. године престали с радом и тада је први пут отишао на дијализу. Стање се погоршало у јануару 2018. године, када је добио упалу плућа. Напустио је тежак физички посао, а лекари су рекли да мора на трансплантацију, пише Унилад.


Тада се, на сву срећу, појавио његов брат Џејмс. Није оклевао да му помогне и одмах је брату близанцу понудио свој бубрег за пресађивање.


"Нисам тражио да Џејмс донира орган. Једноставно је желео да помогне", каже Далтон.

Фото: today.com


Није све било савршено. Џејмс је имао вишак килограма, а главни услов за трансплантацију био је смањење телесне масе. Морао је смршати око 30 килограма како би био спреман за операцију.


"Мој се живот променио из корена. Желео сам помоћи болесном брату, па сам доживео потпуни преображај", каже момак из Оклахоме.


Здраве навике постале су његова свакодневица. Спавао је дуже, водио рачуна о исхрании почео је редовно вежбати. Трансплантација је успешно урађена, а Далтону након операције нису били потребни лекови који спречавају одбацивање органа. Још се није вратио на посао, али нада се да ће ускоро.


Џејмс није сумњао у успех оперативног захвата.


"То је била прилика да учиним нешто добро за ближњег свог, особу с којом сам одрастао. Направио сам оно што би свако на мом месту и не постоји ништа лепше од сазнања да сам брату продужио живот", каже Џејмс.

(index.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације