Кинески Центар за контролу и превенцију болести објавио је највећу студију од избијања епидемије корона вируса, у којој су болесне и старије особе означене као најризичније групе.

Према студији, укупна смртност од Цовида-19 је 2,3 одсто, док је у најпогођенијој провинцији Хубеи смртност 2,9 одсто, преноси BBC.

Прочитајте још: Преминуо директор болнице у Вухану: Друга смрт лекара у борби са корона вирусом

У студији се наводи да је 80 одсто случајева корона вируса класификовано као благо, као и да је прерано да се каже да ли је избијање вируса досегло врхунац.

Студијом Центра обухваћено је 72.314 случајева широм Кине до 11. фебруара, укључујући потврђене, сумњиве и асимптоматске случајеве корона вируса.

Утврђено је да је највећа стопа смртности међу онима са навршених 80 година и старијима.

Додаје се да није било смртних случајева међу децом до девет година, док је код одраслих до 39 година стопа смртности 0,2 посто.

Око 80 одсто случајева инфекције класификовано је као благо, 13,8 одсто као озбиљно, а само 4,7 одсто као критично, наводи CNN.

За особе у четрдесетима стопа смртности износи 0,4 одсто, у педесетим 1,3 одсто, шездесетим 3,6 одсто, седамдесетим 8 одсто, а закључено је и да су угроженији мушкарци - са стопом смртности од 2,8 одсто, док је код жена стопа смртности 1,7 одсто.

Од постојећих болести које угрожавају зараженог пацијента на првом месту су кардиоваскуларне болести, а прате их дијабетес, хронична респираторна болест и хипертензија.

Студија је урађена на основу 45.000 случајева корона вируса.

У извештају кинеског Центра за спречавање и контролу болести Светској здравственој организацији даје се јаснија слика о избијању болести, како се развијала и у ком правцу се кретала, изјавио је директор СЗи Тедрос Адханом Гебрејсус, преноси АП.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је још увек рано рећи да ли ће се пад броја нових случајева наставити.

"Сваки сценарио је и даље на столу", рекао је Тедрос.