У тренутку када је број преминулих од вируса корона у Кини поново, после два дана пада, порастао за 105, повећавши укупан број умрлих на 1.770, најдраматичнија ситуација ван територије ове земље је на крузеру "Дајмонд принцес", усидреном у Јапану, где је и 14 српских држављана. Грађани Србије, од којих је четворо у изолацији, добро су. Међутим, код још 99 особа на броду, који је до 19. фебруара у карантину, потврђен је вирус корона. Тиме је број заражених на броду са 3.711 путника, порастао на 454.

У међувремену, група америчких држављана евакуисаних са крузера стигла је специјалним летом у Калифорнију. Од око 400 Американаца који су напустили брод, заражених је најмање 40. Они ће бити лечени у јапанским болницама.

Изолација је обавезна и за Американце који су кренули ка САД. А они који су одлучили да остану на крузеру до истека карантина мораће да проведу још 14 дана у Јапану, што је изазвало незадовољство путника:

- Америчка влада хоће да нас превезе без тестирања с многим другим нетестираним људима и да нас онда затвори у карантин на још две недеље. Како то може да буде разумно? - запитао се путник Метју Смит.

У САД се, међутим, здравствени радници спремају за други талас сезонског грипа у компликованој ситуацији, јер постоји доста сличности између обичног грипа и вируса корона. У првом таласу грипа оболело је 26 милиона људи а 14.000 их је умрло, па ће у САД почети да на вирус корона тестирају неке од пацијената који имају симптоме грипа у Лос Анђелесу, Сан Франциску, Сијетлу, Чикагу и Њујорку.


Прочитајте и:Još 70 zaraženih na kruzeru, američki putnici idu u SADИ Израел се припрема да евакуише своје грађане са крузера у сарадњи са властима Јапана. Код троје Израелаца на броду дијагностикован је вирус корона. Они су хоспитализовани у Јапану и имају благе симптоме болести. У Израелу се за то време стотине људи молило испред Зида плача у Јерусалиму за оздрављење оболелелих.

Број заражених новим вирусом у свету премашио је 71.000. Ван Кине, до сада је забележено више од 500 случајева оболевања, а пет особа је преминуло.


У Кини, после три дана опадања броја оболелих, у једном дану забележено је 2.048 новозаражених, али се, срећом, још 10.844 људи опоравило. Скоро 90 одсто нових случајева забежено је у граду Вухану, епицентру епидемије.

Кина ће можда због епидемије одложити редовну годишњу седницу Националног народног конгреса заказану за март. И у Јапану прослава рођенадана цара Нарухита, планирана за наредни викенд, отказана је због забринутости од ширења вируса.


МОРА ПРИСИЛНО

Суд у Санкт Петербургу наредио је присилну хоспитализацију руске држављанке која је побегла из изолације. Жени је изолација била одређена после боравка у Кини, у јеку епидемије вируса корона, али је трећег дана обила електронску браву на вратима болничке собе, а детаље свог бекства објавила је на "Инстраграму". Управа болнице поднела је тужбу против Але Илине, захтевајући да присилно буде враћена у изолацију.


ПЉАЧКА ТОАЛЕТ-ПАПИРА

Наоружани пљачкаши украли су стотине ролни тоалетног папира, вредних око 130 долара, у Хонгконгу, где због вируса влада несташица. Три мушкарца наоружана ножевима пресрела су достављача једне радње у четврти Монг Кок, познатој по сукобима тријада, наоружаних банди, и под претњом му отели тоалет-папир. Полиција је успела да их ухвати.