МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Познати руски протојереј Дмитриј Смирнов, руководилац Комисије за питања породице и заштиту деце и жена Московске патријаршије изазвала је бурну полемику када је током сусрета православног друштва "Ортодокс БРО" жене које живе невенчано упоредио са "бесплатним проституткама". Казао је да жена која живи у "грађанском браку" није права супруга, већ "привремена утеха" која бесплатно "пружа услуге".

- Речи Смирнова су биле глупа увреда, поготово неочекивана од свештеника. Али је очигледно протојереј хтео да штити традиционалну породицу - казала је Јекатерина Лахова, председница Савеза жена Русије.

Реаговала је и Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова која је иронично предложила представнику за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимиру Лејгоди да "некако назову" и мушкарце у грађанском браку. Познати руски рокер Сергеј Шнуров, лидер групе "Лењинград" је стиховима поручио протојереју Смирнову да "не постоје бесплатне жене".

- Не намеравам да се извињавам никоме. Ја сам само јавно говорио о томе што се иначе зна. Какав је статус жене која живи заједно са мушкарцем у ванбрачној вези? Нема никаквог статуса. Она само пружа бесплатне услуге, али то не жели да призна - казао је протојереј Смирнов новинару московске агенције РБК.

За такву ситуацију он више криви мушкарце који не желе да преузму одговорност.

- Жене треба да кажу мушкарцима: "Ако не желиш да се венчамо онда нећу ни да живим са тобом у грађанском браку". Видећете после тога колико ћете имати брачних понуда. Овако му бесплатно пружате сексуалне услуге и, осим тога, перете му и кувате - поручује протојереј Смирнов.


Прочитајте и:Rusija može da proizvede rakete srednjeg dometa za pola godineМосковска патријаршија је покушала да умири ситуацију, па је поручила да речи протојереја Дмитрија Смирнова не треба доживљавати буквално.

Интересантно је да је протојереј Дмитриј Смирнов знатно жешће критиковао руске мушкарце рекавши да су "национална трагедија", али није било никаквих полемика.

- Мушкараци су углавном инфантилни и многи од њих до 50 година не израсту у праве мушкарце. Али, мањина ипак постоји и из њих се регрутују официри и космонаути. Нажалост, већина је инфантилна и неспособна да издржава породицу и васпитава децу. Они су само биолошки мушкарци - казао је Смирнов.


ИЛАРИОН СЕ ИЗВИЊАВА

МИТРОПЛИТ Иларион руководилац Одељења за међународне везе Московске патријаршије се извинио због изјава протојереја Дмитрија Смирнова: - Протојереј је и раније имао провокативне изјаве са жељом да привуче пажњу - казао је Иларион и изразио наду да је протојереј Смирнов чинио то са добром намером.