У Великој Британији издато је данас у три округа у Енглеској неколико упозорења за опасност од великих поплава, што значи да постоји опасност по живот, а за верује се да је једна жена из Вортчестшира страдала у поплавама.

У тим окрузима велике олује већ су изазвале поплаве и нестанак струје, а британски секретар за животну средину Џорџ Јустис саопштио је: "Никада нећемо бити спремни да заштитимо сваку кућу појединачно због природе климатских промена и чињенице да временски услови поставу све екстремнији, међутим учинили смо све што можемо са значајном сумом новца и имаћемо још".

Иначе, пет упозорења на велике поплаве издато је у Ворчестширу, Херфордширу и Шропширу.

Становници појединих делова у Велсу и западној Енглеској данас су почели да рашчишћавају последице након што су поплављени путеви, железничке пруге, куће и продавнице.

ББЦ преноси да полиција трага за женом која је нестала у поплавама у Вортчестширу, али је то описала пре као акцију "откривања тела него спасавања".

Полиција, наиме, од недеље поподне трага за женом, након што је она упутила позив у помоћ због невоље и течких услова у којима се нашла у Тенбури Велсу, док је мушкарац из истог места спашен и послат у болницу.

У акцији потраге за несталом женом учествује и хеликоптер.

У Харефорду је данас у току евакусација становника чамцима, а многе породице са собом су понеле и своје кућне љубимце.

Током викенда у појединим деловима Британије измерени су и удари ветра јачи од 145 километара на сат са 150 милиметара кише, а метеоролози кажу да ниво река у појединим деловима северне Енглеске још није достигао максимум.

У граду Јорк власти су поставили више од 4.000 врећа са песком, јер је ниво реке Ровер Оуз наставио да расте и очекује се да ће достићи врхунац у уторак.

ПОСЛЕ КИРЕ, СТИГАО И ДЕНИС

Велику Британију је у недељу погодила олуја Денис, праћена снажним ударима ветра и обилним падавинама, због чега је издато више од 300 упозорења на поплаве широм земље, а посебно је критична ситуација у јужном Велсу.

У више места на југу Велса покренута су и клизишта, од којих су нека заробила становнике, а вода је почела и да плави поједине куће.

У Енглеској су на снази четири упозорења највишег степена и два у Велсу, што значи да постоји опасност по живот становника.

​И у Херифордширу у Енглеској су куће поплављене, а један од становника је изјавио да их је олуја „погодила као торнадо“.

Власти су претходно упозориле грађане да се заштите од „опасних по живот поплава“ у Велсу и Шкотској.

Локални медији наводе да је се река Таф у велшком граду Понтипол излила из корита, а опасност прети и од реке Нит, на југу Велса.

​Како преноси АП, село Абердарон погодили су оркански удари ветра који су достизали брзину од 146 километара на сат.

Због снажног ветра отказано је стотине летова, а поплаве су пореметиле и железнички саобраћај.

​Према последњим информацијама, најмање двоје људи погинуло је у Великој Британији, а десетине хиљада су се суочиле са хаосом проузрокованим олујом Денис.

Младић стар 18 година удавио се у мору у покрајини Кент, а други је пао преко брода са резервоара за гориво у близини луке „Маргејт“, објавио је „Дејли мејл“.

Скоро 50.000 путника чека на аеродромима, пошто је компанија „ИзиЏет“ отказала 234 лета, а још 60 биће приземљено, пренео је Танјуг.

У десетинама градова који још увек санирају штету коју је направила прошлонедељна олуја Кјара, ангажована је војска како би појачала одбрану од поплава.