Кина ће можда одложити редовну годишњу седницу Националног народног конгреса, заказану за март, због епидемије новог корона вируса, јавила је државна агенција Синхуа.

Коначну одлуку донеће Стални одбор кинеског парламента на седници 24. фебруара.

Одбор је данас саопштио да верује да је неопходно одложити седницу парламента, како би приоритет био дат људским животима, безбедности и здрављу, преноси Ројтерс.

Седница кинеског парламента, у којем је око 3.000 делегата, обично траје најмање 10 дана.

У Кини је до сада од корона вируса умрло 1.770 људи, док их је скоро 71.000 заражена.

УХАПШЕН АКТИВИСТА КОЈИ ЈЕ КРИТИКОВАО СИЈА ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА

Кинеске власти притвориле су активисту и професора Су Жијонга који је критиковао председника Си Ђинпинга због његовог руковања кризом узрокованом корона вирусом, тврди лист "Гардијан".

Суа, бившег предавача и оснивача друштвене кампање Покрет нових грађана, полиција је привела у суботу увече док се скривао у дому адвоката у граду Гуангџоу, рекли су Гардијану активисти Је Ду и Хуа Зе.

Његов домаћин Јанг Бин, њен супруг и син такође су ухапшени због "скривања криминалаца", али су пуштени након 24 сата.

Јанг је наводно објавила коментаре на интернету захтевајући да званичници одговарају за смрт лекара узбуњивача Ли Венлианга који је умро овог месеца.

Су је почетком овог месеца објавио есеј у коме је позвао председника Кине да поднесе оставку због недостатка способности да управља Кином, позивајући се на кризу насталу због вируса и лоше поступање у вези са продемократским протестима у Хонгконгу.

"Нисте одобрили објављивање истине, а избијање вируса се претворило у националну катастрофу", написао је Су.

"Кад год се суочите са претњом кризе, немате појма шта да радите", написао је Су у тексту. "Не мислим да сте зао човек, једноставно нисте мудри ... Господине Си Ђинпинг, молим вас, одступите с власти."

Он је такође написао да је тај есеј "можда последње што пише".

Његова критика је уследила након смрти лекара узбуњивача Ли Венлианга, који је покушавао да упозори колеге на опасност од вируса, а његова упозорења је кинеска влада казнила.

На крају је Ли умро управо од болести изазване корона вирусом.

Суови пријатељи рекли су да је он у бекству од децембра, након што су власти упале на тајни састанак којем је присуствовало више од 20 адвоката и активиста југоисточном граду Сјамену, у провинцији Фуђиан.

Суов притвор ће се вероватно завршити дуготрајним затвором, јер је претходно био у затвору, а власти имају тенденцију да оштро кажњавају вишеструке преступнике, предвиђа "Гардијан".

"Веома смо песимистични, то сигурно неће бити лагана казна с обзиром на тренутну ситуацију", рекао је његов пријатељ и колега активиста Хуа Зе.