Нови арктички нафтни пројекат Росњефта биће највећи на свету

NovostiOnline

недеља, 16. 02. 2020. у 17:31

Нови арктички нафтни пројекат Росњефта биће највећи на свету

Илустрација Фото Гаспром њефт

Пројекат "Восток" захтева 150 милијарди долара инвестиција, а створиће 100.000 радних места
Пројекат "Восток" захтева 150 милијарди долара инвестиција, а створиће 100.000 радних места, рекао је директор Росњефта Игор Сечин председнику Русије Путину.


Двојица блиских сарадник чија сарадња траје деценијама у уторак су у Кремљу сели да поразговарају а међу приоритетима је био Арктик, тачније нафтни пројекат "Восток" је био кључни део дискусије, пише "Москва тајмс".


Игор Сечин и његова државна компанија Росњефт планирају да експлоатишу огромне резерве нафте испод тундре на северу Уралског региона и да је извозе преко пројектоване луке на полуострву Тајмир.


Биће то највећи нафтни пројекат у модерној нафташкој историји, истакао је Сечин у разговору са Путином., пише "Москва тајмс".


Према речима шефа Росњефта, пројекат "Восток" подразумева градњу 15 нових индустријских градова, два аеродрома, луке на мору, око 800 километара новог нафтовода, 3.500 километара нових електричних водова и 2.000 мегавата електричних капацитета.


Такође ће створити 100.000 нових радних места и повећати национални БДП Русије за два процента, додао је Сечин.


ДО ОБАЛЕ АРКТИКА


Пројекат се заснива на развоју неколико нафтних поља, од којих су барем три у области Ванкор. Нови нафтоводи и пројектовани лучки терминал омогућиће партнерима да извозе, како се процењује, 25 милиона тона нафте годишње преко Северне поморске руте.


Тај нафтовод је такође пројектован да преноси нафту из Пајаке, са поља лоцираних дуж реке Јенисеј. До 2030, укупно 100 милиона тона нафте може се извести тим нафтоводом преко нове луке у Тајмиру.


За потребе тог пројекта треба да се сагради флота ледоломаца класе Арк7, рекао је раније Сечин.


Нафтна компанија има потребну подршку Кремља, пише "Москва тајмс". Росњефт и друге компаније добиће велике пореске олакшице како би се умањили трошкови пројекта.


СЕВЕРНА РУТА


У позадини нових пројеката лежи намера Кремља да подржи испоруке Северном поморском рутом. Путин је у мају 2018. одредио Северну поморску руту као национални приоритет и затражио да до 2024, годишњи промет том рутом достигне 80 милиона тона робе.Б92.нет

Коментари (2)

Мр Радомир Шћепановић

16.02.2020. 19:03

Severno pomorska ruta, nove investicije, nova naftna i gasna polja, nova radna mesta, = jacanje Rusije!