Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је глобалну здравствену ванредну ситуацију због новог корона вируса - познатог као Ковид-19 - који је убио најмање 1.665 људи у Кини, а случајеви су потврђени и у азијско-пацифичком региону, у Европи, Северној Америци, Африци и на Блиском Истоку.


ТВ станица Ал-Џазира саставила је преглед појаве и ширења овог вируса:


Кина је 31. децембра прошле године алармирала СЗО због неколико случајева необичне упале плућа у Вухану, лучком граду са 11 милиона људи у централној провинцији Хубеј. Вирус није био познат.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - JEZIVA statistika smrtonosnog korona virusa: Broj umrlih na kineskom kopnu porastao na 1.665 ljudi


Неколико заражених радило је на градској рибљој пијаци Хуанан, која је затворена 1. јануара.


Док су здравствени стручњаци радили на идентификацији вируса услед растуће забринутости, број заражених премашио је 40.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - STIGLI REZULTATI: Otkriveno da li je korona virus stigao u Srbiju!


Кинески званичници су 5. јануара искључили могућност да се ради о поновној појави вируса тешког акутног респираторног синдрома (САРС) - болести која је настала у Кини и која је однела више од 770 живота широм света 2002. и 2003. године.


Фото AP Photo/Chinatopix


Званичници су 7. јануара објавили да су идентификовали нови вирус, преноси СЗО. Нови вирус назван је 2019-нЦоВ и идентификован је као припадник породице корона вируса, који укључује САРС и обичну прехладу.


Корона вируси су уобичајени и шире се удисањем капљица насталих када заражена особа кашље или кија у близини других људи или додиривањем површине на коју те капљице слете, а затим додиривањем нечијег лица или носа.


Кина је 11. јануара објавила прву смрт од вируса, 61-годишњег мушкарца који је купио робу са рибље пијаце. Лечење није побољшало његове симптоме након што је примљен у болницу и умро је од срца 9. јануара.


- 13. јануара пријавила случај корона вируса у Тајланду, први ван Кине, код жене која је стигла из Вухана.


- 16. јануара јапанско министарство здравства пријавило је потврђени случај код човека који је такође посетио Вухан.


- 17. јануара, када је у Вухану забележен други смртни случај, здравствене власти у САД најавиле су да ће три аеродрома поћети с прегледом путника који долазе из тог града.


Власти у САД, Непалу, Француској, Аустралији, Малезији, Сингапуру, Јужној Кореји, Вијетнаму и Тајвану потврдиле су случајеве вируса следећих дана.


Кина је 20. јануара пријавила трећу смрт и више од 200 заражених, а случајеви су пријављени и изван провинције Хубеј, укључујући главни град Пекинг, Шангај и Шенжен.


У међувремену, кинески стручњак за заразне болести потврдио је пренос са човека на човека државној радиотелевизији ЧТВ, побудивши страх од епидемије јер су милиони путовали за празник кинеске Лунарне нове године.


Фото EPA-EFE/YUAN ZHENG


Азијске земље појачале су мере за спречавање ширења вируса, уводећи обавезну контролу на аеродромима свих долазака из кинеских подручја високог ризика.


Дана 22. јануара, број смртних случајева у Кини скочио је на 17 са више од 550 заражених. Многи европски аеродроми појачали су провере летова из Вухана.


Вухан је 23. јануара стављен под ефективни карантин јер су обустављени одласци авиона и возова.


Исте мере најављене су за још два града у провинцији Хубеј: Сјантао и Чиби.


Пекинг је отказао прославу Лунарне нове године, почевши од 25. јануара, док су званичници известили о првој смрти изван Хубеја.


СЗО је касније 23. јануара саопштила да епидемија још није међународно ванредно стање и да нема "доказа" да се вирус проширио изван Кине.


Дана 24. јануара, у Кини се број умрлих попео на 26, а влада је пријавила више од 830 случајева заразе.


Број градова који су затворени у Хубеју порастао је на 13, погодивши 41 милион људи.


Шангајски Дизниленд је затворен, а и други градови најавили су затварање забавних паркова. Пекинг је рекао да ће бити затворен и део Великог зида и друге познате знаменитости.


Дана 25. јануара уведена су ограничења путовања за још пет градова у Хубеју, чиме се број погођених том забраном попео на 56 милиона људи.


Хонгконг је у међувремену прогласио вандредно стање због вируса, отказао прославу Лунарне нове године и обуставио везе с континенталном Кином.


Дана 26. јануара број смртних случајева порастао је на 56, при чему је готово 2.000 случајева потврђено откако су ограничења путовања повећана, а Хонгконг је затворио тематске паркове Дизниленд и Океан Парк.


Нови случајеви потврђени су у САД, Тајвану, Тајланду, Јапану и Јужној Кореји.


Дана 27. јануара број умрлих у Кини порастао је на 106, од тога 100 у провинцији Хубеј, објавиле су власти. За још 4.515 људи у Кини пријављено је да су заражени. У провинцији Хубеј било је 2.714 потврђених случајева, у односу на 1.423 дан раније.


СЗО је 30. јануара прогласио корона вирус глобалном ванредном ситуацијом јер је број смртних случајева у Кини скочио на 170, а 7.711 случајева заразе пријављено је у тој земљи, где се вирус проширио на свих 31 провинција.


Индија и Филипини потврдили су своје прве случајеве вируса, са по једним зараженим пацијентом.


Дана 31. јануара број потврђених случајева у Кини скочио је на 9.809. Русија, Шпанија, Шведска и Велика Британија потврдиле су своје прве случајеве вируса.


Дана 1. фебруара, број смртних случајева у Кини порастао је на 259, са 11.791 потврђених инфекција у земљи, према новим подацима које је објавила кинеска здравствена служба.


Нови случајеви потврђени су у Аустралији, Канади, Немачкој, Јапану, Сингапуру, САД, УАЕ и Вијетнаму.


Дана 2. фебруара на Филипинима је пријављена прва смрт изван Кине, Кинеза из Вухана.


Број смртних случајева у Кини порастао је на 304, а оболелих на 14.380 инфекција.


Четворо држављана Србије евакуисано је из Вухана, они нису заражени и пребачени су у карантин у Француској, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.


Кина је 3. фебруара пријавила 57 нових смртних случајева, чиме је број умрлих порастао на најмање 361. Број случајева порастао је на 17.205 у целој земљи.


Кина је 4. фебруара саопштила да је број умрлих порастао на 425 људи, а да је на кинеском копну заражено 20.438 људи. Хонгконг је такође пријавио једну смрт, чиме је глобални број смртних случајева порастао на 427. Први случај је потврђен у Белгији код особе која је евакуисана из Вухана.


Дана 5. фебруара, још летова којима су евакуисани амерички држављани вратило се из Вухана, а СЗО је поново потврдила да "није познато ефикасно лечење" од корона вируса.


У међувремену, Кина је пријавила 490 смртних случајева и 24.324 случаја заразе.


Дана 6. фебруара број мртвих у континенталној Кини порастао је на најмање 563, с више од 28.000 случајева код којих је потврђена зараза.


У међувремену, власти у Малезији известиле су о првом познатом преносу са човека на човека, а број заражених у Европи достигао је 30.


7. фебруара умро је Ли Венлијанг, лекар који је међу првима подигао узбуну због корона вируса, а Хонгконг је увео затворске казне за свакога ко прекрши правила карантина.


Кина потврдила је да је број смртних случајева достигао најмање 636, са 31.161 случајем заразе, а кинески научници сугерисали су да је панголин можда једна карика у ланцу инфекција животиња и људи.


Дана 8. фебруара у Вухану је умро амерички држављанин.


Јапански држављанин стар око 60 година за којег се сумњало да је заражен корона вирусом такође је умро у болници у Вухану, саопштило је јапанско министарство спољних послова.


Број смртних случајева у Кини достигао је 722, са 34.546 потврђених инфекција.


Дана 9. фебруара, број умрлих у Кини премашио је епидемију САРС-а 2002-2003, са 811 смртних случајева и 37.198 заражених.


У Кини је од 10. фебруара 908 потврђених смртних случајева и укупно 40.171 инфекција - пријављено је 97 нових смртних случајева у најсмртоноснијем дану од избијања вируса.


Председник Си Ðинпинг појавио се у јавности први пут од како је почела епидемија, посетивши болницу у Пекингу и позивајући на поверење у борби против вируса.


Дана 11. фебруара СЗО је објавила да ће се нови корона вирус звати "Ковид-19".


У међувремену, број умрлих у Кини достигао је 1.016, а забележен је 42.638 случај заразе.


Дана 12. фебруара јапанско министарство здравља саопштило је да је на броду "Дајмонд Принцес", који је усидрен у Јокохамина и на коме се налази око 3.700 људи, заражено њих 175. На крузеру је и 14 држављана Србије и један држављанин Црне Горе.


Број смртних случајева у Кини порастао је на 1.113, а заражених на 44.653.


Северна Кореја је 13. фебруара увела вишемесечни карантин за све стране посетиоце и остале за које се сумња да имају Ковид-19, објавила је званична корејска Централна новинска агенција.


Број смртних случајева у континенталној Кини достигао је 1.300, а забележено је готово 60.000 инфекција.


У међувремену, Јапан је потврдио своју прву смрт од вируса.


Четворица Срба из Вухана који су две недеље провели у карантину у Француској вечерас се враћају у Србију, саопштило је Министарство спољних послова.


Министар Ивица Дачић је раније навео да је четворо држављана Србије који се налазе на крузеру "Дајмон Принцес" у превентивној изолацији, али да нико од њих нема температуру и да се добро осећају.