Хиљаде људи протестовале су у Ерфурту, главном граду покрајине Тирингије, у некадашњој Источној Немачкој, где је избор челника те савезне покрајине захваљујући крајњој десници изазвао политички потрес у земљи.


Око 18.000 људи учествовало је у протестима, наводе организатори, невладине организације, уметници, синдикални и политички лидери окупљени у савез #Unteilbar ("Недељиви").


Протести су одржани под слоганом "Без нас, нећемо пакт с фашистима: никад и нигде!" На транспарентима је, између осталог, писало: "Не желимо ИВ Реић" и "Не желимо власт по сваку цену".


Неочекивани избор, 5. фебруара, либерала Томаса Кемериха (ФДП) захваљујући гласовима конзервативне деснице и крајње деснице окупљених у коалицију већ је подстакао бројне спонтане скупове широм Немачке.


Због буре коју је тај избор подигао у земљи, тај кандидат мале либералне странке ФДП-а дао је оставку 24 сата након избора тесном већином.


Организатори протеста, међутим, мисле да је штета већ учињена.


О напетом стању у земљи говори то што је неколико просторија ФДП-а било на мети напада широм земље.


Криза се из те покрајине проширила и на конзервативну странку канцеларке Ангеле Меркел, Хришћанско-демократску унију (ЦДУ), пошто је њен члан у Тирингији заједно с крајње десничарском Алтернативом за Немачку (АфД) учествовао у избору Кемериха.


Због тога је лидерка Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Анегрет Крамп-Каренбауер почетком недеље најавила своју оставку с места председнице странке и рекла да не жели да се кандидује за канцеларку на предстојећим изборима.