МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


РАДНА група за промену руског устава добила је до сада више од 500 предлога и због тога је надлежни комитет у Думи (парламенту) јуче предложио да се продужи рок за пријем предлога до 2. марта!

Иначе, предлози за промену устава стижу од грађана и разних организација. Првобитно је задњи рок за пријем предлога за промену главног државног закона био 14. фебруар. О продужењу рока предаје предлога 17. фебруара изјасниће се Савет федерације Русије.

Председник Русије Владимир Путин је већ предложио да почну и припреме народног гласања за промену устава а за то је задужена Централна изборна комисија Русије на челу са председницом Елом Памфиловом. Она је казала да ће трошкови за гласање промене устава бити као и за гласање за председника државе. Последње бирање председника Русије је коштало око 14 милијарди рубаља (1 евро - 69 рубаља).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ово су 12 Путинових предлога за измену Устава Русије

Гласање за промену устава ће бити највероватније 22. априла, а та среда ће бити нерадан дан.

У току расправе Путин је подржао предлог познатог позоришног и филмског глумца Владимира Машкова да се уставом забрани отуђење државних територија. Примера ради, то значи да после промене устава никакви разговори о повратку Курилских острва Јапану неће бити могући.

У разговору са Радном групом за припрему промена устава Путин је казао да промене које ће сада бити у уставу нису могле због некадашње ситуације бити направљене 1993. Тада се нису могле дати социјалне гаранције грађанима јер је економска ситуација у земљи била врло лоша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин поручио Русима: Док сам ја председник Русије, родитељи ће се звати — мама и тата

- Да су и доношени било какви закони о социјалним гаранцијама грађана 1993. године, то ништа не би вредело јер они нису били оствариви због тадашње лоше економске ситуације у Русији - објаснио је Путин на седници Радне групе за промену устава.

Путин је нагласио да сада Русија може да својим грађанима подиже пензије у складу са инфлацијом и да гарантује минималне дохотке. Путин каже да је циљ уставних промена и да обезбеди развој друштва и достојан живот грађанима.

Од свих предложених промена устава највећу подршку у народу је добила "индексација пензија" или једноставније речено, њихово перманентно повећање. У Русији иначе живи 43 милиона пензионера. До сада су жене ишле у пензију са 55 година а мушкарци са 60, али ће у ближој будућности жене ићи са 60 година а мушкарци са 65.

И пензионери ће наћи место у новом уставу Фото АП

Грађани предлажу да политичари разних нивоа не могу да имају банковне рачуне и некретнине у иностранству. Да подсетимо, Путин је у јануару већ био предложио да на највишим функцијама не могу бити људи који су били страни држављани.

Како свако предлаже нешто за себе, тако и руски научници предлажу да се уставом гарантује државна подршка науци.

После промена устава мораће да се промене и бројни закони. Очекује се да ће више од 50 закона морати да буде измењено или допуњено.

ИНТЕРЕС И У СВЕТУ

О уставним променама у Русији се говори и у свету. Тако је недавно у Милану на тамошњем универзитету одржан округли сто о уставним променама у Русији.