ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ВЕЛИКА сексуална афера потресла је француски политички врх. Кандидат владајуће странке РЕМ за градоначелника Париза Банжамен Гриво повукао је јуче кандидатуру, пошто је у јавност пуштен видео-снимак сексуалног карактера, који је Гриво, иначе ожењен, послао другој жени с којом је био у вези.

Снимак је пустио руски дисидент и извођач перформанса Пјотр Павленски који је добио азил у Француској. Павленски је поручио да је на овај начин хтео да "разоткрије хипокризију" Банжамена Гривоа који је у својој кампањи истицао важност породице. Павленски је рекао да је до снимка дошао преко "извора који је имао сагласну везу са Гривом".

Гриво је отказао све састанке и потресеним гласом преко видео-поруке јуче поручио да одустаје од трке за градоначелника, истакавши да не жели даље да излаже нападима себе и своју породицу.

- То су срамни напади који доводе у питање мој приватни живот. Моја породица то није заслужила. Нико никада не би требало да буде мета таквог насиља - поручио је Гриво.

Снимак датира из маја 2018, у време када је био портпарол владе. За сада није негирао садржај, а овдашњи медији истичу да у добровољном односу нема ничег илегалног.

Сада већ бивши кандидат за градоначелника Париза је поручио да је добио подршку од председника Макрона за одлуку.

Иначе, онај ко дистрибуира порнографски садржај без сагласности учесника, у Француској ризикује две године затвора и 60.000 евра глобе.

Градоначленица Париза и кандидат за нови мандат Ан Идалго је такође позвала на поштовање приватног живота. И председница "Националног окупљања" Марин ле Пен је поручила да треба проверити и да није све намештено Гривоу, да се нешто слично не би догађало и другим политичарима, што би могло да дестабилизује изборне процесе.

Макронова странка сада, на месец дана од локалних избора, тражи новог кандидата.

AP Photo/Christophe En

КОНТРОВЕРЗНИ ПАВЛЕНСКИ

РУС Пјотр Павленски (35) је пре три године добио азил у Француској. Познат је по својим шокантниом перформансима - шио је сопствене усне, обмотавао се бодљиваком жицом, укуцавао тестисе за плочник на Црвеном тргу, одсекао је себи ножем део десног уха, запалио је улазна врата службе безбедности. И у Француској је наставио са сличним активностима.