У пожару у једном сиротишту надомак престонице Хаитија, Порт о Пренса, страдало је 13 деце.

Васпитачица у сиротишту, Роз-Мари Луи, изјавила је да је пожар избио јуче ујутру око 9 сати и да је ватрогасцима требало око сат и по да стигну на место несреће у којој је трагично настрадало седам беба и шесторо деце узраста од 10 до 11 година.

Прочитајте још: Најмање 21 жртва лавина, спасилачке екипе траже преживеле

Она је новинару АП рекла да је била присутна када су припадници надлежних служби износили беживотна тела 13 деце из сиротишта у предграђу главноиг града Хаитија.

Према речима васпитачице, у сиротишту су коришћене свеће због квара на интерном систему електро напајања. Полиција и ватрогасна служба нису били доступни за изјаве.

О проблемима са сиротиштима на Хаитију писали су бројни медији. ЦНН је известио прошле године да на Хаитију има око 30 хиљада деце у сиротиштима и да су многи од њих напуштени јер родитељи немају средстава да их издржавају.

АП је такође извештавао о проблемима у два сиротишта која на Хаитију води Црква Познавања Библије која је у серији инспекција од 2012. године изгубила дозволе због превеликог броја штићеника, нехигијенских услова и мањка стручног кадра.


Екипа АП је 2013. године посетила два сиротишта у којима је било смештено око 120 деце и емитовала слике запуштених, неусловних и мрачних просторија, превелики број штићеника и дотрајале или поломљене лежајева и санитарије.

Неке верске организације организовале су у Њујорку и Лос Анђелесу продају скупоцених антиквитета и део прихода намениле сиротиштима.