МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


КАДА је пре пар дана шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто на ироничан начин још једном упозорио на двоструке аршине и несклад између политике и економије када је однос према Русији од стране Европе и Америке у питању, то је заправо било подсећање на чињеницу да поред санкција између великих, "испод жита" цвета трговина.

- Љубоморни смо на тесне односе које западноевропске земље негују са Русијом - изјавио је Сијарто поводом критика упућених Будимпешти због сарадње са Москвом.

И имао је све разлоге за ову изјаву јер, примера ради, истовремено док трају покушаји да се спречи завршетак гасовода "Северни ток-2" и док САД прети санкцијама компанијама које учествују у том пројекту, иста та Америка повећава куповину нафте из Русије!

У последње две године, а посебно 2019. године, Русија је рапидно повећала извоз "црног злата" у САД.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руси траже нафту из свемира, нови инструмент “види” шта је испод земље


Према службеним америчким подацима Русија је у октобру 2019. постала други продавац нафте Америци. Руси су претекли Мексико и сада су на другом месту одмах иза Канаде која највише продаје нафте Америци. Руси су у октобру продавали Америци 20,9 милиона барела, што је руски рекорд у последњих осам година. Американци не скривају да је руски извоз нафте у ту земљу порастао због тога што је Вашингтон увео санкције Венецуели и Ирану.После Трамповог ембарга на увоз нафте из Венецуеле у лето 2019, америчке рафинерије су морале да сировине купе на другој страни па су се обратиле руским компанијама. Тако се извоз нафте из Русије повећао лане за 3,8 одсто. Због повећаног извоза нафте Руси су зарадили 5,76 милијарди долара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крај златног бума: Бачене милијарде, производња нафте из шкриљаца неисплатива


После свега тога јасно је зашто "Вашингтон пост" пише "да су после ембарга на увоз нафте из Венецуеле изгубили амерички инвеститори а добила је само Русија". О истој теми, дволичности власти у Вашингтону, писао је и немачки лист "Велт".

Сијарто је казао још у децембру прошле године да су мађарске компаније због санкција Русији изгубиле осам милијарди долара. На другој страни, највећим заговорницима санкција, Америци и Великој Британији, расте трговинска размена са Русијом.НАФТА ИЗ ШКРИЉАЦА

ПОСЛЕ десет година се показало да је добијање нафте из шкриљаца направило веће трошкове од добити. Према подацима консултантских компанија, за добијања нафте из шкриљаца потрошенко је 280 милијарди долара више него што је зарађено.Зато су и акције таквих компанија пале. Америчко министарство енергетике предвиђа да би 2021. производња нафте из шкриљаца могла да падне за 50 одсто.