МИНИСТАРСТВО спољних послова Србије наводи да је 14 држављана Србије на броду "Дајмонд принцес", који је у двонедељном карантину у Јапану, добро, али је један од њих тренутно у изолацији и чека се да буде тестиран!

Тај члан посаде пријавио је управи брода да је био у контакту са особом која је на тестирању била позитивна на вирус корона и последња три дана се налази у изолацији. На броду, иначе, има још 39 нових случајева који су позитивни на вирус корона, па је укупан број позитивних на тестирању сада 174.

Упркос порасту броја преминулих од овог вируса у Кини на 1.113, као и заражених на 44.653, новооболелих је све мање, па се очекује да се у најмногољуднијој земљи око 160 милиона запослених врати на радна места током следеће недеље. Настојећи да умање економски утицај епидемије, кинески званичници најављују мере смањења ризика од преношења које укључују ограничавање броја путника у возовима и аутобусима, побољшање стерилизације јавног превоза и провере температуре путника.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Корона вирус добио ново име КОВИД-19


Кинеске власти већ су спровеле низ мера подршке економији од почетка епидемије. Државни савет ће пружити и привремену подршку фирмама снижавањем кредитних стопа, али, Велика награда Кине у Формули 1, која је требало да се одржи 19. априла у Шангају, отказана је због епидемије која се проширила и ван граница Кине.

Истовремено, у нашем региону, младић од 24 године, због сумње на овај вирус, смештен је у изолацију у болницу у Забоку, 50 километара северно од Загреба. Он се 12 дана након повратка из Кине обратио лекарима због респираторних проблема. И његови родитељи су у кућној изолацији.


ЗАХВАЛНОСТ СИЈА ВУЧИЋУ

Председник Кине Си Ђинпинг је у писму које је Александру Вучићу уручила амбасадорка Кине Чен Бо, захвалио председнику Србије за "писмо солидарности с кинеским народом у борби против епидемије вируса корона".