Аустралијски суд донео је историјску одлуку да Абориџини не могу бити депортовани из те земље и када нису њени држављани, што би могло имати значајне последице по признање права припадника староседелачких народа, пишу светски медији, преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

Високи суд саопштио је Абориџини не могу бити депортовани из Аустралије пошто по закону имају специјалан статус, истиче ББЦ, указујући да се пресуда сматра историјским тренутком за признање првих аустралијских становника.

Прочитајте још: Природа се баш окомила на Аустралију: Кенгур ПЛИВА улицама раније опустошеним пожаром (ВИДЕО)

Случај је повезан са жалбом два страна држављана с абориџинским коренима којима је претила депортација због њихових кривичних досијеа. Рођени на Новом Зеланду и у Папуи Новој Гвинеји дошли су у Аустралију као деца и имали су стални боравак у тој земљи.

Према, како наводи британски сервис, контроверзном аустралијским закону, странци морају изгубити право да живе и раде у земљи ако су осуђени на једну или више година затвора.

У одлуци Високог суда, коју су подржале четири судије, док су три била против, наводи се да абориџински Аустралијанци "нису захваћени" уставним одредбама о страним држављанима. "Абориџински Аустралијанци имају специјалну културну, историјску и духовну везу с територијом Аустралије", па се по закону не могу класификовати као "странци".

Абориџини нису признати у уставу и Аустралија никада није постигла споразум са својим староседелачким народима, указује ББЦ и истиче да се пресуда, иако ће утицати на мали број људи, сматра кораком напред за правно признање староседелачких Аустралијанаца.

Случај је велики пораз за депортациона овлашћења аустралијског министарства унутрашњих послова и значајан развој староседелачких права Аустралијанца, оцењује Гардијан.

Одлуком Високог суда да Абориџини имају специјалан статус у уставном праву, истиче лист, вероватно ће имати последице далеко изнад постојећег закона о њиховом постојбинском праву на земљу.

Вршилац дужности министра за имиграције Алан Таџ рекао је да ће влада размотрити одлуку, додајући да ће Министарство унутрашњих послова такође размотрити најбоље методе да се испитају други случајеви на које може утицати пресуда.

Један од судија је оценио да би класификовање особе абориџинског порекла као странца било "цепање органске целине друштва у парампарчад".

Одлуком да за староседелачке Аустралијанце не важе одредбе о странцима, такође је препозната нова категорија "припадника" – некога ко није ни странац ни држављанин, указује Гардијан.

Кључна пресуда за заштиту Абориџина од депортације нарушила је кампању популистичке владе премијера Скота Морисона за борбу против криминала коју су критиковали браниоци људских права, оцењује Вашингтон пост.

Случај, који је, како наводи амерички лист, у суштини сукоб између аустралијског признања историјске неправде над првобитним становницима и све већег модерног непријатељства према људима са стране који се сматрају претњом друштву, први је пут да су судови пресудили против све израженије политике протеривања дугогодишњих житеља који су осуђени на најмање годину дана затвора.

Високи суд је донео историјску одлуку у процесу за депортацију држављанина Папуа Нове Гвинеје Даниела Лава и Новог Зеланда Брендана Томса који се идентификују као аустралијски Абориџини, указује агенција Франс прес.

То је први пут да је аустралијски суд разматрао да ли влада има овлашћење да депортује припаднике староседелачких народа, али је такође, како указује АФП, дотакао спорно питање како је абориџинство дефинисано законом.

Лав је одслужио казну затвора због насилног напада, док је Томс био у затвору због породичног насиља. Обојица су живела у Аустралији откад су били деца и имају по једног родитеља из староседелачких народа. После пресуде, међутим, засад је само Томс безбедан од депортације, док ће Лав морати да пружи додатне доказе.

Суд је Томса, који је већ признат као власник традиционалне абориџинске земље, прихватио као Абориџина. С друге стране, указује АФП, судије нису могле да се усагласе да ли Лав пролази троструки тест припадности староседелачким народима који разматра биолошко порекло, самоидентификацију и признање из традиционалне заједнице.

Њихова правна заступница је рекла да је уверена да ће моћи да докаже и статус Лава као прихваћеног члана абориџинске заједнице и да има "биолошки доказ" да је потомак Првих Аустралијанаца.