Три мушкарца, сви из покрајине Северне Рајне Вестфалије, имају одличне шансе да преузму место шефа владајуће ЦДУ, након што је Анегрет Крамп-Карембауер најавила да неће бити кандидат за канцелара.

Тако би после 20 година, 18 колико је владала Ангела Меркел, и мање од две године владавине Крамп-Каренбауер, место шефа ЦДУ поново припало мушкарцу.

Ради се о политичарима који су 2018. већ били у трци за шефа ЦДУ, када је победила Крамп-Каренбауер.

Међу њима је бивши шеф посланичког клуба у Буденстагу Фридрих Мерц, који је пре две године тесно изгубио од Крамп-Каренбауер.

Мерц има пуно присталица у моћном одбору покрајине Северне Рајне и Вестфалије, али и на истоку Немачке, те је цењен од стране привреде.

Важи за човека јасних речи, које су понекад веома директне, те је недавно и владу критиковао.

Мерц је недаво најавио да ће поднети оставку на своју функцију у Надзорном одбору америчке компаније "Блекрок", јер жели да се посвети више ЦДУ.

Прочитајте још - Крамп-Каренбауер жели да уједини ЦДУ

Други кандидат је министар здравља Јенс Сспан, који је у прошлој трци за шефа ЦДУ испао врло брзо.

Као и Мерц, и он припада конзервативном крилу странке, које је раније критиковало политику азила канцеларке Ангеле Меркел.

Многи у ЦДУ, међутим, сматрају га премладим за ову високу функцију.

Трећи кандидат је Армин Лашет, који, као и Мерц и Сспан, потиче из Северне Рајне-Вестфалије, где је од 2017. премијер покрајине и влада у коалицији са Слободарском партијом (ФДП).

На јесен 2018, када се гласало о наследници Меркелове у ЦДУ, Лашет се држао по страни, али је јасно ставио до знања да намерава да учествује у доношењу одлуке о кандидату за канцелара.

Лашет се води као припадник либералног крила ЦДУ и посебни подржавалац Меркелове.

Пошто се у прошлости стално изјашњавао за "велику коалицију", он је кандидат којег би желела Социјалдемократска партије (СПД).

У трци за кандидата за канцелара помиње се и име шеф ЦСУ, премијера покрајине Баварске Маркуса Седера.

Он не може бити постављен за лидера ЦДУ, али би могао бити заједнички кандидат за канцелара.

Међутим, ако би пала одлука да се он подржи на идућим изборима као кандидат за канцелара, неки у ЦДУ би могли посматрати као проблем што лидер те најјаче странке није и председник немачке владе.