Левичарска националистичка странка Шин Фејн добила је највише гласова, 24,5 одсто на изборима у Ирској, што је потресло тамошњу политичку сцену, али због система гласања још се не зна број освојених седишта у парламенту.

Они су победили Фина Гаел (21 одсто) и Фијана Фајл (22 одсто), две центристичке странке које су управљале Ирском од када је пре једног века стекла независност од Велике Британије.

Шин Фејн је бивше политичко крило Ирске републиканске армије (ИРА).

Бројање гласова се наставља како би се попунило свих 160 места у Доњем дому ирског парламента, познатијег као Даил. Бирачи гласају тако што на листићу означавају кандидате оним редом којим их подржавају: тако број пишу "1" код имена свог кандидата који им је први избор, "2" код имена наредног којег би подржали и тако редом.

Мало је вероватно да ће било која странка добити 80 мандата, потребних за већину у парламенту. Због тога је неки облик коалиције неизбежан, али пре избора једино је било јасно да нико није желео коалицију са Шин Фејном.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Политичко крило ИРА тражи референдум о отцепљењу: Шин Фејн најпопуларнија странка у Северној Ирској уочи избораИРА је деценијама била одговорна за убиства, бомбашке нападе и друго насиље током периода познатог као Невоље у Северној Ирској. Више од 3.500 људи је убијено током деценија сукоба снага оних који су желели да уједине Северну Ирску са Републиком Ирском и оних који су желели да Северна Ирска остане део Уједињеног Краљевства.

У суботу је на парламентарним изборима прилику да гласа имало више од 3,3 милиона регистрованих бирача.