Девет чланова исте породице из Хонгконга заражено је смртоносним корона вирусом након што су заједно били на роштиљу.

У недељу је у граду било 10 позитивних случајева заразе вирусом, након што је касно увече код седморо људи, чланова исте породице, потврђено да имају инфекцију.

Раније тог дана код мушког члана исте породице (24) и његове баке потврђено је да имају корона вирус.

Његови мајка и отац, две тетке и три рођака су међу зараженима, преноси Саут Чајна морнинг пост. Они имају између 22 и 68 година.

Још један случај заразе потврђен је код старијег мушкарца (70) који није путовао ван Хонгконга од 9. јануара, а већи део времена провео је код куће.

Са 10 нових случајева заразе корона вирусом укупан број оболелих у граду скочио је за више од трећине на 36, што је повећало страх од епидемије.

До овога је дошло након што су здравствене власти упозориле на "велике потешкоће" у проналажењу могућих носилаца вируса, јер неки могу показати благе симптоме налик грипу у раној фази.

У светлу све већег броја случајева, Болничка управа, која управља градским јавним здравственим установама, такође је рекла да ће драстично прилагодити услуге које нису хитне у наредне четири недеље.

- Суочени смо с великим потешкоћама у изоловању сумњивих случајева и проналажењу оних који су имали блиски контакт са потврђеним пацијентима - рекао је доктор Чуанг Шук-кван, шеф огранка за заразне болести Центра за заштиту здравља.

Девет чланова исте породице, код којих је потврђен корона вирус, било је на породичном окупљању 26. јануара у Квун Тонгу у Хонгконгу. Вечери је присуствовало 19 људи, укључујући двоје рођака из континенталне Кине који су напустили град крајем прошлог месеца.

Њих двоје су тражили лекарску помоћ преко границе. Један од њих није имао корона вирус, док се резултати другог чекају.(Телеграф.рс)