Напредни тим медицинских стручњака Светске здравствене организације (СЗО) стигао је данас у Кину како би помогао у истрази везаној за епидемију корона вируса, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус у Женеви.

Тедрос, који је крајем јануара посетио Пекинг како би разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом и кинеским министрима, вратио се са споразумом о слању међународне мисије, пренео је Ројтерс.

Било је потребно готово две недеље да кинеска влада да зелено светло за долазак тима, који, како је рекао Тедрос, има између 10 и 15 чланова.

У Кини је забележено 40.235 случајева заражених од коронавируса и 909 умрлих, као и 319 случајева заражених у 24 земље, укључујући једнан смртни случај, рекао је он.

Тедрос је изразио забринутост због извештаја европских власти током викенда о ширењу вируса са особе на особу које нису путовале у Кину.

Последњих дана видели смо неке случајеве заразе код људи који нису путовали у Кину, попут случајева пријављених у Француској јуче и Британији данас, рекао је генерални директор СЗО.

"Откривање овог малог броја случајева може бити искра која ће изазвати већу ватру", истакао је Тедрос и додао да је за сада то само варница и да је наш циљ да је обуздамо.

Генерални директор СЗО је позвао земље да предузму мере јавног здравља како би помогле у спречавању већег пожара и додао да је то порука за цео свет.

"То је заједнички непријатељ којег можемо да победимо само ако то радимо складно", нагласио је Тедрос.