ДРУШТВЕНЕ мреже попут Фејсбука покушавају да контролишу милионе коментара у којима се шире лажи о корона вирусу и наводно чудотворним методама борбе против њега. „Дојче веле” доноси неколико тврдњи у које не смете веровати.

Прочитајте још: До сада 722 умрлих од корона вируса у Кини, преминули први Американац и Јапанац, расте број оболелих на крузеру

Може ли се вирус пренети у писму или пакету из Кине?

Амерички центар за контролу болести и превенцију наводи да, због слабе виталности вируса на површинама, постоји тек ''врло мали ризик од ширења кроз производе или пакете који путују данима или недељама". То значи да су ваше наруџбине преко Амазона готово 100 посто сигурне.

Хидроген испод носа?


Многи испод носа наносе средства за дезинфекцију на бази хидрогена верујући да тако ''чисте" ваздух који удишу па се не могу заразити вирусом. Таква дезинфекцијска средства могу додуше убити корона вирус на тврдим површинама, али немају готово никаквог утицаја кад их ставите на кожу. Осим тога, стављање јаких хемикалија на кожу може бити опасно, па чак и смртоносно.

Може ли ме заразити мој пас?


Светска здравствена организација преноси да нема никаквих доказа да обични кућни љубимци, попут паса и мачака, могу бити заражени новим вирусом. Довољно је после контакта са љубимцима опрати руке како треба – тако се штитите од бактерија које уобичајено имају, попут ешерихије коли и салмонеле.

А вакцина против пнеумокока?

Вакцина против пнеумокока који изазивају упалу плућа је врло ефикасна, али нажалост не помаже код корона вируса. Нови вирус је толико другачији да се мора развити посебна вакцина. Научници ужурбано раде, али то би могло да потраје.

Испирање носа сланом водом?

На друштвеним мрежама у Кини многи се позивају на тобожњи савет водећег кинеског стручњака за обољења дисајних путева који је наводно рекао да треба испирати нос раствром слане воде. У СЗО кажу да нема никаквих доказа да испирање помаже. Исто је и са средствима за испирање уста и зуба – ни она не могу да убију овај вирус.

Али зато бели лук!

Кад помаже против вампира, зашто не би и против вируса? О чудима белог лука се такође нашироко пише на друштвеним мрежама. Наравно, бели лук даје јелима добар укус и има нека својства у борби против микроба, али ни он не помаже код корона вируса, саопштила је СЗО.

(index.hr)