Бар – Руски држављанин који је имао здравствене проблеме, док се налазио на катамарану “Елена” на отвореном мору спашен је захваљујући заједничкој и брзој акцији екипа Поморско оперативног центра Управе поморске сигурности и Завода за хитну медицинску помоћ из Бара.

-Примили смо у 12:48 часова, MEDICO позив са катамарана "ЕЛЕНА" дужине 12 метара, на коме су била два члана посаде, руски и црногорски држављани. Они су пловили из Шпаније ка Порто Монтенегру. Руски држављанин имао је здравствених проблема и тражили су хитну медицинску помоћ и евакуацију болесног члана посаде. Удаљеност катамарана од барске луке је била у тренутку позива 25 наутичких миља, речено је „Новостима“ у Управи поморске сигурности.

Припадници УПСУЛ заједно са трочланим лекарским тимом Завода за хитну медицинску помоћ из Бара, након позива упутилили су се ка катамарану. У исто време са Поморско оперативног центра, наложено је да се катамаран усмери ка Бару како би се евакуција што пре обавила.

- Била је константна комуникација између Поморско оперативног центра, спасилачког чамца САР-1 и катамарана, лекарски тим ЗХМП је пружао медицинске савете док екипе нису стигле до катамарана. Од позива до момента кад је пацијент укрцан на спасилачки чамац прошло је 37 минута. Након што му на лицу места указана прва помоћ, упутили смо се ка луци Бар, где смо стигли у 15:15 минута, а пацијент ће бити медицински збринут у здравственим установама, казали су из УПС.

Сво време акције о дешавањима на мору била је упућена Лучка капетанија Бар и Сектор граничне полиције - Регионални центар "Југ".