Швајцарци ће сутра на референдуму гласати о предлогу допуне закона против хомофобије, који предвиђа забрану дискриминације на основу сексуалне оријентације.

АП преноси да ће бирачи изаћи сутра да гласају о иницијативи коју је усвојио парламент, да се стави ван закона и санкционише свака дискриминација људи на основу њихове сексуалне оријентације.

Истраживања показују солидну подршку бирачког тела новом закону против хомофобије, али противници овог акта успели су и сами да обезбеде значајну подршку јавности за петицију којом се захтева гласање о овом питању.

Референдуми се често одржавају у Швајцарској да би се бирачима омогућило да директно учествују у доношењу политичких одлука.

Референдумско питање тражи да се грађани изјасне да ли подржавају законске промене које је парламент усвојио 2018, а којима се пооштравају цивилни и војни прописи против мржње и дискриминације.

Реч је о допуни постојећег закона против расне дискриминције којима се ван закона ставља свако јавно клевете, дискриминација или ширење мржње против људи на основу њихове сексуалне оријентације.

Противници нових мера тврде да се новим прописом крши право на слободу мишљења.

Уколико овај закон прође, власницима ресторана, биоскопа или нпр. јавних базена, биће забрањено да дискриминишу било кога на основу сексуалне оријенатције.

Симпатизери мањих политичких странака који позивају на неговање хришћанских вредности и који су покренули петицију за одржавање референдума, упозоравају да би се усвајањем нових мера темељно угрозила слобода мишљења.

Они тврде да постојећи законски прописима већ предвиђају санкционисање клевете.

Они који подржавају праламентарну иницијативу указују да су Швајцарској потребни јачи закони против расизма, као и да снажење законског оквира не укида могућност да се и даље слободно води јавна дебата која не подстиче на мржњу или дискриминацију.


Странке зелених, левица и центристи продржавају допуну закона о расизму, док се противи десничарска, популистичка Народна партија Швајцарске, уједно и највећа парламентарна странка.

Референдумски резултати се очекују врзо по затварања гласачких места, а већина се већ писмено изјаснила о новим мерама.