ПОТВРЂЕН је први случај корона вируса код италијанског држављана.

Мушкарац је стигао пре четири дана из града Вухан епицентра корона вируса са 56 суграђана који су тамо били блокирани и потом смештени у једном војном центру у близини Рима у карантину специјално припремљеном за њих.

Иако су сви прошли контроле већ на аеродрому у Кини, потом на римском Фиумицино, подвргнути тесту који је поновљен три пута у карантину и сви показали негативни резултат, јуче се појавила сумња код једне особе да је заражен корона вирусом.

Ургентно је пребачен у специјализовану клинику Спаланцани у Риму и синоћ је (у 21.30) потврђена сумња да је позитиван на тест корона вируса. Дијагноза: тест позитиван, нешто повишена температура.

Из исте клинике стиже још једна вест да је кинески брачни пар заражен корона вирусом, који је у њој смештен већ осам дана и захваљујући којем је екипа лекара успела да изолује корона вирус, у критичном стању, на интензивној су нези, имају респираторну подршку због вирусне упале плућа и већ четири дана примају антивирусну експерименталну терапију.

Реч је о леку којег је одредила Светска здравствена организација као "обећавајући" на бази до сада расположивих података о утицају на корона вирус. Прогноза и даље остаје "стање тешко али стабилно".