Острво кенгура, једну од најпопуларнијих туристичких атракција међу острвима која су близу обала Аустралије, посетила је екипа сниматеља и новинара америчког дневника "Њујорк тајмса" да би снимила у каквом је стању овај "еколошки рај".

Да ли ће и како Острво кенгура преживети штете које му је нанела ватра и како његови житељи гледају на будућност биле су теме које су занимале америчке медије.

Прочитајте још: Аустралијски случајни хероји пожара: Симпатични торбари скривају друге животиње у својим јазбинама


Сајмон Кели, један од веома успешних сточара на острву остао је без пола свог стада од 9000 оваца, али он се нада да ће за неколико година обновити своју фарму. Требаће му, међутим, доста времена јер треба обновити пашњаке који су били главна храна његових оваца.

Његова фарма има 8000 квадратних миља пашњака, али сада мора да храни овце вештачком храном, јер трава је или потпуно изгорела или опрљена и није погодна као храна за овце.

Острво је било "еколошки рај", јер је на њему живело више врста кенгура, а сада је њихова популација значајно смањена, иако су добровољци секли "торбе" на стомацима женки које су угинуле како би извадили младунце и склонили их у узгајалишта.

Острво кенгура је била једна од најпопуларнијих туристичких дестинација, јер су на врховима стена које "затварају" плаже биле изграђене луксузне дрвене виле из којих се степеницама могло сићи до мора, а са врхова стена пружао се прелеп видик.
Међу животињама које су привлачиле туристе било је пуно морских лавова, коала и шарених какаду папагаја и сва та фауна сада је преполовљена.

Острво је имало око 5000 становника. али сада је и њихов број преполовљен, јер су многи отишли у потрази за послом, а ови који су остали на Острву кенгура се плаше да се више неће вратити и да ће им недостајаће радне снаге.

Инаце, ватра је угашена и локално становништо је почело да обнавља домове који нису сасвим изгорели. Они су оптимисти да ће за две три године бити обновљена вегетација и да ће се обновити фауна па ће Острво кенгура поново постати радо посећивано летовалиште.