ЖЕЛИМО споразум о слободној трговини са Европском унијом, али не по сваку цену.

Неколико недеља уочи почетка преговора о будућим односима између доскорашњих припадника исте ЕУ фамилије, Брисела и Лондона, ова порука британског премијера Бориса Џонсона, изречена пред пословним лидерима и страним дипломатама у Лондону, поклопила се са подједнако вољним, колико и условљавајућим, ставовима Брисела.

Представљајући директиве за преговоре, главни ЕУ преговарач Мишел Барније је у Бриселу изразио спремност за "широки споразум о слободној трговини" с Лондоном, који подразумева приступ ЕУ тржишту од 450 милиона потрошача, али под условом да се Британија придржава бриселских стандарда. Џонсон је, међутим, Бриселу из Лондона одмах ставио до знања да не жели да се на то обавеже.

Барније је, такође, упозорио да ЕУ неће прихватити ни да на њеним вратима настане дерегулисана привреда, која би профитирала од "предности нелојалне конкуренције". Џонсон уверава Брисел да нема разлога за страховање, јер се Лондон неће "упуштати ни у какав дампинг, нити ће подривати европске стандарде". Али, истиче да Британија неће ни усклађивање са европским прописима као цену за слободну трговину.

Прочитајте још - Брегзит без споразума изазива и несташицу тоалет папира

- Да ли ћемо инсистирати на томе да ЕУ чини исто као и ми, као цена за слободну трговину, наравно да нећемо. Не видим разлог да се на то обавезујемо споразумом са ЕУ. Вратићемо пун суверенитет над нашим границама, имиграцијом, конкуренцијoм, прописима о субвенцијама, снабдевањем, заштити података - уверавао је Џонсон, додавши да сарадња са ЕУ о одбрани и спољној политици и не треба да се уговара.

Џонсон наглашава да ће се заложити за споразум о слободној трговини сличан оном који ЕУ има са Канадом.

Британска лука Довер са камионима пуним робе за европско тржиште

Док Европска комисија чека зелено светло за преговоре, који би могли почети у марту, шефица ЕК је појаснила:

- Што Британија жели да буде ближа прописима ЕУ, то ће јој приступ јединственом тржишту бити лакши, али ништа није бесплатно - закључила је Урсула фон дер Лајен.

МЕРКЕЛОВА: БУЏЕТ ПО МЕРИ НЕМАЧКЕ

НЕМАЧКА канцеларка Агела Меркел каже да је после иступања Велике Британије из Уније, финансијски оквир ЕУ за наредни период велики изазов. Рекла је да је за усвајање буџета ЕУ потребна сагласност свих земаља чланица и да ће Немачка одбити пристанак ако буде сматрала да њени интереси нису узети у обзир. - Међутим, сматрам да сви ми имамо интерес да се усвоји буџет ЕУ и са таквим ставом улазимо у преговоре, са спремношћу на компромис - изјавила је Меркелова.