МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У МОСКВИ су брзо поједини политичари и коментатори реаговали упозорењем председнику Белорусије Александру Лукашенку, пошто му је дан раније у Минску амерички државни секретар Мајк Помпео обећао да ће компаније из САД обезбедити 100 одсто нафтом белоруске рафинерије и помоћи инвестицијама да ојача суверенитет. Поручили су Лукашенку да припази да му се не понови случај бившег председника Украјине Виктора Јануковича.

Из Москве су Лукашенка подсетили да су и Јануковичу прво из Вашингтона обећавали инвестиције и другу помоћ, да би касније стали на страну пучиста. А ти пучисти, додају из Москве, не само да су му преотели власт, већ су намеравали и да га ликвидирају.

После више од две деценије критика Белорусије, а поготово педседника Лукашенка, ког су на Западу називали последњим диктатором у Европи, сад Помпео, први државни секретар у посети Минску у последњих 26 година, види резултате демократизације те земље. На похвале је узвратио и домаћин, па је Лукашенко рекао да је посета Помпеа важна, јер је архитекта савремене америчке политике, као и што је дошао да се упозна са Белорусијом без обзира на "неке неспоразуме" две земље.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Амерички медији представили пет најсмртоноснијих совјетских оружја

Неспорно је да Американци желе да искористе "нафтни спор" између Минска и Москве. Током јануара су вођени интензивни преговори, али се није дошло до компромиса, па је Белорусија купила од Норвешке прве количине нафте за рафинерије. Истовремено су у Минску најавили повећање цене транзита нафте. Белоруси су тражили да транзит поскупи 21 одсто, а Руси не желе да поскупљење буде веће од шест одсто.

Лукашенко је поручио да Белорусија ни пред ким неће бити на коленима. Белоруски председник каже да преговара о увозу нафте, не само са САД, већ и са Емиратима и Саудијском Арабијом а и са Казахстаном.

Московски експерти тврде да Белорусија ризикује да прекидом куповине руске нафте себи направи велике губитке, јер ће западна нафта бити скупља кад се сабере цена "црног злата" и њен транспорт.

Боравећи у минској фабрици теретних возила похвалио је инжењере који су успели да направе возила каква могу да праве само две-три земље у свету. Да подсетимо, скоро сви модели руских мобилних ракета су на белоруским тегљачима.


УПОЗОРАВА И ПОМПЕО

ПОМПЕО је у Казахстану упозорио власти да буду обазриви на руска и кинеска улагања и утицај. Сличну поруку понављао је и у другим земљама које је посетио ових дана. Казахстанским званичницима Помпео је рекао да је губитак суверенитета цена атрактивности таквих инвестиција и може, уместо помоћи, дугорочно да утиче на развој.