Понос америчког ратног ваздухопловства “невидљиви” Ф 35 и даље није у потпуности оперативан иако је до сада направљено, и продато, 490 авиона!

Ову забрињавајућу информацију су потврдила званична тестирања која је спровело Министарство одбране САД (ДоД). У извештају је наведено 13 мана “Категорије 1” које морају бити одмах уклоњене. Односе се на непрецизан топ, сајбер безбедност и слабу поузданост!

Према резултатима тестирања све три варијанте имају проблем са авиоником. Ти проблеми су израженији код варијанти Ф35Б и Ф35Ц (морнарица и маринци) док је ситуација нешто боља у ваздухопловству (тип Ф35А).

Осим тога постоји и проблем прецизности топа од 25 мм, на земаљским циљевима, који је уграђен на овај авион. У извеђтају је он оцењен као “неприхватљив”

Од три постојеће варијанте, ваздухопловну, морнаричку и ону прављену за маринце најгоре резултате има ваздухопловна!

Један од могућих криваца за овакав резултат је и чињеница да је на овој верзији топ увучен, док је код маринаца и морнарице он избачен споља.

Проблем са топом код Ф35 Б и Ц је и што после опаљивања долази до пуцања носача, док су у ваздухопловној (Ф35А) због тога увели рестриктивно коришћење овог типа оружје. Због тога су

Укупно гледајући ниједна варијанта није у стању да изведе мисију до краја (оцена успешности је око 80 досто).


Foto Free Images Pixabay

Ипак, на овакав негативан резултат тестирања утицао је и извештај који се односи на софтвер. Уоткривено је 873 проблема у АЛИС (Аутономни логистички информациони систем) који би требало да се бави “интелигентним” одржавањем (између осталог и упозоравање на кварове и “здравствено стање”) авиона и налази се у сва три типа летелице.

Проблем је толико присутан да се у ДоД појавила идеја да се комплетан систем замени другим!

(arstechnika.com)