Климатска активисткиња Грета Тунберг изјавила је данас да је поднела пријаву да заштити своје, као и име на "међународни школски штрајк" који је она инспирисала у циљу заштите покрета од злоупотребе у комерцијалне сврхе.


У посту на свом Инстаграм профилу, 17-годишња Швеђанка је рекла да она и њене колеге активисти немају апсолутно никакав интерес у вези са заштитним знаком, али да је то нажалост нешто што треба учинити, пренео је АП.


Тунбергова је рекла да пријава "покрива" њено име, назив покрета "Петком за будућност" и "Школски штрајк због климе", што је био слоган који је она држала током протеста испред шведског парламента, који је инспирисао сличне акције других младих људи.


Тунбергова је рекла да је заштита њеног имена и покрета потребна јер се стално користе у комерцијалне сврхе без икаквог пристанка.


"То се, на пример, дешава у маркетингу, продаји производа и људи који скупљају новац у моје име и у име покрета", написала је Тунбергова.


"Петком за будућност је глобални покрет који сам ја основала", рекла је Тунбергова и додала да он припада онима који у њему учествуји, а пре свега младим људима.


Не може се и не сме користити у појединачне или комерцијалне сврхе, истакла је она.


Прочитајте још: Тајм изабрао личност године: Грета Тунберг и њена борба за климатске промене оставили најјачи утисак


Тунбергова је навела и да она и њена породица, такође, оснивају непрофитну фондацију која ће транспарентно руковати новцем од ствари попут ауторских права, донација и награда.


Циљ фондације биће промовисање еколошке, климатске и друштвене одрживости као и менталног здравља ", написала је она.