МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


Због погоршања ситуације у Авганистану и опасности да муслимански фанатици крену на север ка бившим совјетским републикама, Русија намерава да прошири своју војну базу Кант која се налази 20 километара источно од Бишкека, главног града Киргизије. Тамо ће бити лоцирани модернизовани авиони "Су-25СМ3". А недавно су Руси поклонили киргиској војсци два хеликоптера Ми-8МТ и радар П-18.

Хеликоптери које је добила Киргизија могу брзо да пребаце војнике или да евакуишу рањенике, али су и наоружани тако да могу да из ваздуха гађају непријатељске позиције.

Кремљ је обећао Киргизији да ће јој као савезник дати војну технику у вредности од милијарду и по долара. То је велика помоћ за ту сиромашну земљу у централној Азији у којој живи шест милиона становника.

Експерти кажу да су авиони "Су-25СМ3" ефикасни за бојева дејства у планинским крајевима и имају најмодерније комплексе за гађање. Иначе, та врста авиона се показала као врло ефикасна на ратиштима у Сирији. Њих пилоти зову "супер врана". Помоћу ласерске апаратуре пилот врло прецизно гађа противнички циљ и са значајне удаљености.

Лани су се Русија и Киргизија договориле да се база Кант прошири за 583.000 квадратних метара. Ту базу су у совјетско време Совјети користили за обуку пилота и тамо су долазили официри пријатељских земаља који су тренирали на авионима које су њихове земље куповале од СССР-а.

У случају да муслимански фанатици из Авганистана крену ка бившим совјетским републикама, први ће им се супротставити пилоти из базе Кант. Ове године је планирано 15 вежби у којима ће учествовати руске снаге лоциране у Канту. Наравно, Руси блиско сарађују са војском Киргизије која се обучава да брани своје границе.

Бивше совјетске републике су заинтересоване за војну и другу сарадњу са Русијом, јер без њене помоћи у случају најезде муслиманских фанатика из Авганистана не би могли да се ефикасно бране. Посебно велики проблем представља то што је међу муслиманским екстремистима који су ратовали у Сирији, а затим се етапно пребацивали у Авганистан, подоста људи који су родом из централноазијских република.

Што се тиче Узбекистана и Туркменистана, те две земље се декларишу као неутралне. Али, нови председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев је већ потписао договор са Русијом о набавци војне технике по ценама по којима се она продаје руској армији.

АМЕРИКАНЦИ СЕ МРШТЕ

Није тајна да се Американцима не допада то што су у централној Азији све присутније Русија и Кина, које инвестирају у тамошњу привреду. Због тога Вашингтон поново показује интересовање за сарадњу са тим регионом, поготово са великим Казахстаном.

СУКОБ ПОСЛЕ ПАДА Е-11А

Покушавајући да дођу до локације на којој се срушио амерички војни авион, авганистанске оружане снаге сукобиле су се с Талибанима у њиховом регионалном упоришту у централном Авганистану. Америчка војска саопштила је да се војни авион за мисије успостављања комуникације са тешко доступним локацијама Е-11А срушио у провинцији Газни, оспоравајући да су авион срушиле снаге талибана. "На месту несреће налазе се четири беживотна тела, а два путника воде се као нестали", прецизирао је шеф полиције Калид Вардак, и додао да су припадници оружаних снага добили наредбу да се повуку, јер ће уследити ваздушни удари. Талибани тврде да су пронашли шест беживотних тела на месту несреће америчког авиона.