Европски произвођач авиона Ербас је саопштио данас да је постигао начелни споразум с француским, британским и америчким властима о обустављању истрага против компаније, покренутих поводом оптужби за мито и корупцију и кршење прописа о контроли извоза, извештава Ројтерс.

Француске и британске власти су покренуле истрагу против Ербаса због сумње у корупцију при продаји авиона у последњих више од 10 година. Европска компанија се суочила и са истрагом у САД због сумњи да крши америчке прописе о међународној трговини оружјем.

Из Ербаса су навели да не могу да објаве подробније детаље о преговорима са надлежним органима власти, као ни износ који ће морати да плате на име нагодби, а неки штампани медији спекулишу да је реч о суми од око 3,0 милијарде евра, додаје британска агенција.

Упркос томе, акције Ербаса су ојачале данас пошто су аналитичари и берзански актери поздравили чињеницу да је компанија успела да подвуче црту испод ове афере. На отварању трговања, акције Ербаса су порасле за 2,3 процента.

"Ербас потврђује да је постигао начелни споразум са француским Парке Насионал Финансијером (државна агенција за истрагу финансијских и привредних деликата) и британском Канцеларијом за крупне преваре (СФО), као и са америчким властима", пише у саопштењу компаније.

Даље се прецизира да су споразуми постигнути "у оквиру истраге по оптужбама за мито и корупцију, као и у вези са поштивањем америчких прописа о међународној трговини оружјем". Споразуме тек треба да одобре судови у Француској и Великој Британији, као и амерички суд и регулатор.

Ербас је већ отпустио више од 100 запослених због етичких као и питања поштивања прописа као резултат властите истраге коју је компанија спровела збод сумњи у коруптивне радње.