Већина главних железничких станица у Индији увешће до краја 2020. године систем за препознавање лица у борби против криминала, рекао је високи званичник индијске железнице.

Систем се тренутно тестира у техничком хабу у Бенгалуру, где се свакодневно скенира пола милиона лица и уз помоћ вештачке интелигенције проверава подударност са полицијском базом криминалаца, преноси Ројтерс.

"Не постоји алтернатива. Морамо да користимо технологију", рекао је представник железнице и додао да су камере до сада постављене у 1.200 од 58.000 вагона, као и да су власти тестирале и сензоре за откривање звукова, од аргумената до врискова.

Индијска железница спада у највеће на свету и њу свакодневно користи 23 милиона људи, међутим често је користе и криминалци за кријумчарење жена и деце у градове где се касније злоупотребљавају за проституцију или присилан рад.

Иначе, Индија се спрема да инсталира систем препознавања лица широм земље, који ће вероватно бити један од највећих на свету, али је најава његове употребе у неким аеродромима и кафићима прошле године покренула критике група за људска права.

Ипак, власти су саопштиле да је у земљи, у којој живи 1,3 милијарде људи неопходна таква технологија како би се повећала безбедност.