СУЂЕЊЕ Алсину Левенту (36), немачком држављанину турског порекла, који је оптужен да је скривио саобраћајну несрећу у којој је настрадао српски краљ фолка Шабан Шаулић (67) почеће 27. марта - сазнају "Новости".

Прочитајте још: ШТА СЕ ЗАПРАВО ДЕСИЛО: Естрадни менаџер открио нове детаље трагичне смрти Шабана Шаулића

Процес ће се одвијати у Окружном суду у Гитерслоху, градићу у немачкој покрајини Северној Рајни - Вестфалији, надлежној за овај случај. Према изјави државног тужиоца Кристофа Мекела локалном листу "Вестфален блат", оптужница је састављена у свим детаљима и само се чека да суђење почне.

Оптуженом Левенту на терет се стављају кривична дела убиство из нехата, наношење телесних повреда у саобраћају, вожња без возачке и саобраћајне дозволе, као и управљање аутомобилом под дејством алкохола и опијата. Он се својим аутомобилом, "маздом", 17. фебруара прошле године, буквално "закуцао" отпозади у мали "сеат", у коме је седео Шаулић са својим колегама. Уместо дозвољених 80, Левент је возио 160 километара на сат.

Државно тужилаштво у Билефелду, суочавало се са бројним потешкоћама и истрага је потрајала дуже него што се првобитно очекивало. У низу података, до којих је Тужилаштво напослетку дошло, је и чињеница да је силина ударца била толика да је Шабанов аутомобил окренут за читавих 180 степени. Левент је провео 11 месеци у истражном затвору пошто, после хапшења, није приложио пријаву боравка, па је ризик од бекства, био велики. Нешто касније, пуштен је да се брани са слободе, пошто је накнадно доставио пријаву боравка.

- У овом тренутку Левент је на слободи - каже нам Карстен Боргмајер, новинар "Вестфален блата". - По речима Зилке Бергстерман, портпаролке Окружног суда у Гитерслоху, налог за хапшење је поново активиран и примениће се уколико се оптужени не одазове позиву на суђење.

Наш саговорник додаје да за овај процес у Немачкој влада изузетно велико интересовање, будући да је у овој земљи много обожавалаца трагично преминулог фолк мага. Суђење ће, зато, бити у знаку изузетно појачаних мера безбедности, јер се очекују напади огорчених фанова на просторије суда.

Шабан Шаулић је настрадао док се враћао са концерта, а у тренутку несреће био је на месту сувозача. Неко време је био свестан, али је преминуо у болници. У колима је био његов клавијатуриста Мирсад Керић (43), који је преминуо после неколико дана проведених у коми. Са њима је био и певачев менаџер и кум Слободан Стојадиновић, који је задобио вишеструке повреде и дуго се опорављао у болници.