БЕРЛИН - У Немачкој је потврђен први случај корона вируса, епидемије која је крајем 2019. избила у Кини, објавио је Ројтерс.


Баварска здравствена канцеларија потврдила је да је тим вирусом заражен један становник Штарнберга, места тридесетак километара удаљеног од Минхена.


Он је за сада у добром стању и под надзором је лекара.


За сада нису објављени детаљи о болеснику, његове године, као ни националност.


Људи који су били у контакту с пацијентом обавештени су о могућим симптомима болести, односно мерама које треба да предузму уколико се њихово здравствено стање промени.


БРОЈЖРТАВА У КИНИ ПОРАСТАО НА 106


Број жртава корона вируса премашио је 100, а широм Кине потврђено више од 4.500 заражених особа, преноси Си-Ен-Ен наводећи да америчке власти упозоравају грађане да не путују у Кину осим уколико то није апсолутно неопходно.


Ројтерс прецизира да је број жртава порастао на 106 у Кини и напомиње да су власти саопштиле да је вирус однео прву жртву у Пекингу.


Власти у Хубеју, кинеској покрајини у жаришту епидемије, саопштиле су да је потврђено још 1.300 случајева заражених, чиме је тај број порастао на више од 2.700 у тој покрајини.


Већина оболелих налази се у болници, а више од 125 њих је у тешком стању.


Случајеви заражених корона вирусом потврђени су широм Кине, осим на Тибету, који је ове недеље саопштио да ће на неодређено време затворити све туристичке атракције и увести обавезан двонедељни карантин за све путнике који улазе у ту покрајину.


Амерички центар за контролу болести објавио је највиши ниво упозорења, односно трећи ниво, против путовања у Кину које није неопходно.


"У току је епидемија респираторне болести коју изазива нови корона вирус, који може да се шири са особе на особу", наводи се у саопштењу тог центра и упозорава да постоји ограничен приступ адекватној здравственој нези у захваћеним подручјима.