САТИ конфузије и контрадикторних информација претходили су признању америчких оружаних снага да се у Авганистану срушио њихов "мали војни авион".

Наиме, прво су колале тврдње, али и демантији, авганистанских локалних званичника да се срушио путнички авион, да би после америчке објаве уследило ликовање талибана да су "оборили летилицу која је превозила америчке војнике".

Портпаролка америчке Централне команде Бет Риорден одбила је да коментарише тврдње талибана. Амерички званичници, који су тражили да не буду именовани, изјавили су да до сада није било назнака да је авион оборен услед непријатељске активности. Један од званичника је навео да се верује да је у авиону било мање од 10 људи.

Авион је пао у покрајини Газни, у централном делу Авганистана, који је под контролом побуњених талибана. Авион, који је био у обавештајној мисији, оборен је у подручју Садо Кел у дистрикту Дех Јак у провинцији Газни, изјавио је портпарол талибана Забихулах Муџахид и навео да су погинули сви који су се налазили у авиону, укључујући високо рангиране официре. Представници оружаних снага САД демантовали су те наводе.

Локалне авганистанске власти саопштиле су да су принађена тела двојице пилота. Али, нису коментарисали могуће друге жртве.

Авганистански званичници су, међутим, у први мах, саопштили да је пао авион националне компаније "Аријана афган ерлајнс". Руска РТ је јавила да се у авиону налазило 110 особа, док су други медији пренели да их је било 83. Но, гувернер провинције Газни Вахидулах Калимзаи приватној ТВ станици "Толоњуз" рекао је да нема тачних информација о жртвама и називу летилице.

Неименовални локални званичник медијима је, у међувремену, рекао да се авион, који је према његовој изјави летео из Херата, трећег највећег града у Авганистану, ка Кабулу, срушио и потом запалио, због техничких проблема. Прве медијиске информације говориле су да је реч о путничком авиону авганистанске државне компаније "Ариана Афган ерлајнс", али она је то демантовала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амерички медији о “летећем тенку”: Ефикасан и издржљив, модернизацијом Ми 24 постаје још смртоноснији

- Авион није власништво "Ариане", јер смо контролисали два лета из Херата у Кабул и из Херата у Делхи, и оба су прошла безбедно - рекао је Мирваис Мирзеквал, директор "Ариане".

Најпре је потврђено да авион није припадао САД и НАТО. Али, портал "Толо њуз" је први пренео да авион према идентификационим ознакама на десном мотору припада Ратном ваздухопловству САД. Иранска агенција Фарс је објавила и снимак бомбардера Е-11А који САД користе за електронско извиђање у Авганистану.

Неколико сати касније, шеф полиције је рекао да авион "припада страним снагама". Министарство одбране је саопштило да авион не припада авганистанским снагама безбедности.

ВИДЕО ПЛАМЕН

Авганистански новинар Тарик Газнивал близак талибанима рекао је да је видео авион у пламену. У размени порука на "Твитеру", он је рекао за АП да је видео два тела и да је предњи део авиона изгорео. Навео је и да су тела и реп авиона веома оштећени и да се авион срушио на око 10 километара од америчке војне базе.