Читав свет оплакује трагичну смрт славног кошаркаша Кобија Брајанта који је страдао у хеликоптерској несрећи у Калифорнији заједно са својим тринаестогодишњом ћерком Ђијаном.

Коби је са још осам особа путовао у приватном хеликоптеру који се срушио у месту Калабасас. Није познато да ли је дошло до кварова, али се сумња да је лоше време проузроковало несрећу - било је веома магловито, што је направило велике проблеме пилоту. Метеоролози ЦНН-а су потврдили да је видљивост била веома лоша у време када је хеликоптер пао.

Нажалост, Коби није једини који је изгубио живот у хеликоптерској несрећи. Свет се сећа несрећа у којима су живот изгубили власник Лестера, чувени српски редитељ, као и познати гитариста.

У октобру 2018. у хеликоптерској несрећи погинуо је власник "Лестера" Викај Шриваданапраба. Несрећа се десила након утакмице између Лестера и Вест Хема.

Заједно са њим, страдале су још 4 особе.

И познати гитариста Стиви Реј Вон страдао је у хеликоптерској несрећи - 27. августа 1990. Погинуо је по завршетку концерта. Узрок несреће - веома сличан као и онај који се претпоставља да је био и у случају Брајана: лоша водљивост, магла и кобни ударац у брдо.

У питању је био Белл 206Б хеликоптер, а у летелици Белл 206 страдала је и једна наша позната личност - редитељ Драган Кресоја.

У питању је био ноћни лет, у току је било снимање, а Кресоја се у кабини налазио са својим сином, иначе камерманом. Хеликоптер је направио заокрет у ниском лету и ротором закачио Дунав, па је пао недалеко од ушћа Саве.

Несрећа се десила током снимања филма "Сутон над Београдом".

НЕСРЕЋЕ СИКОРСКИ С-76 КОЈИМ ЈЕ ЛЕТЕО БРАЈАНТ

Више од 15 великих несрећа од 1966. године до данас догодило се са Сикорски хеликоптерима. Модел С-76 у којем је погинуо славни кошаркаш Коби Брајант имао је пре ове, још три велике забележене незгоде.

У питању није мали хеликоптер, па је тако у три раније несреће страдало чак 36 људи.


Седморо људи погинуло је у несрећи која се догодила 10. марта 2017. године у Истанбулу, а чак 14 мртвих било је 2005, када се Сикорски С-76Ц+ срушио у Естонији. Године 2002. модел С-76А пао је у Северно море и тада је страдало 11 људи. Удес са истим типом летелице (С-76А) десио се и 2013. године.

У несрећи у Истанбулу 2017. године погинуло је четворо руских и један турски бизнисмен, који су кренули на састанак у град на северозападу Турске. Са њима су страдала и два пилота, а летелица је била стара 9 година. Због слабе видљивости хеликоптер је ударио у Ендем ТВ торањ.

Четири године раније догодила се несрећа у Канади. Сикорски С-76А однео је четири живота - два пилота и два медицинска техничара. У том болничком хеликоптеру није било пацијената, а несрећа се догодила око поноћи.

Естонска несрећа з 2005. године однела је 14 живота. Посаду су чинила два финска пилота, а 12 путника били су углавном Финци, четири Естонца и два Американца. Хеликоптер се сурвао у океан, у Таљински залив, а систем за слетање у води у случају опасности није се активирао.

Оператер Бристоу Хеликоптерс, који ради у Шкотској, имао је трагичан лет хеликоптера Сикорски С-76А пре скоро 18 година - у вече 16. јула 2002. године. Због квара на ротору.

КОРИСТЕ ГА КРАЉИЦА И ТРАМП

Иначе, овај тип хеликоптера идеалан је за бизнисмене и познате личности - њега је користила и краљица Елизабета Друга, а у приватном власништву има га и амерички председник Доналд Трамп.

Сматра се сигурном летелицом, а има и велику, удобну кабину. Главни ротор покрећу два мотора. Верзија "76Б", у којој је страдао Брајант, ушла је у употребу 1987, а Брајантов хеликоптер направљен је 1991. године.


(Телеграф.рс)