Хеликоптер Ми-24, који је конструисан у Совјетском Савезу и носи незванично име „Hind“, добро се показао током рата у Авганистану, пише амерички лист „Авиејшонист“.

Према речима аутора чланка, ефикасност совјетске летелице је била толико висока да су америчке специјалне службе почеле да шаљу преносне противваздушне ракетне системе „Стингер“ авганистанским муџахединима ради борбе против њих.

Подсетимо, конструктивни биро „Мила“ и „Росвертол“ су модернизовали хеликоптер Ми-24 под радним називом Ми-35П+. Хеликоптер је добио аналогно-дигитални комплекс за навођење ракета, који до сада на овом типу хеликоптера није коришћен. Појавио се и оптичко-електронски систем.

Руски хеликоптер Ми-24 „Hind(Кошута) служи пре свега за уништавање оклопне технике и живе силе противника, десант и његову подршку. Осим тога, он се може користити и за превожење терета и евакуацију рањеника.

Овај хеликоптер је најраспрострањенији ударни хеликоптер у свету. Користи се у више од 60 земаља.

У ваздухопловним снагама САД постоји бар један примерак, у бази Davis-Monthan, у 55. Спасилачкој ескадрили где служи као “непријатељска” летелица током обуке пилота.rs.sputniknews.com