ИЗРЕАЛСКИ премијер Бењамин Нетанијаху изразио је у недељу наду да ће његова предстојећа посета Вашингтону током које се очекује представљање мировног плана америчког председника Доналда Трампа за Блиски исток, бити - историјска!

Обраћајући се члановима свог кабинета непосредно пред пут у Вашингтон, он је указао на блиске везе с Трампом и истакао да је ово животна прилика за Израел која се не сме пропустити.

- Разговарао сам три године с председником Трампом и његовим тимом о нашим безбедносним и националним потребама - рекао је Нетанијаху. - То су биле десетине разговора и стотине сати. У свим тим разговорима наишао сам на разумевање за суштинске потребе Израела.

Додао је да у Вашингтон иде са осећајем сврхе и великом одговорношћу, као и да се нада да ће том приликом бити исписана историја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пет ракета пало код америчке амбасаде у Багдагу

Представљање плана било је више пута одлагано, а по свој прилици има мало изгледа за успех, с обзиром на то да су га Палестинци већ одбили, оптужујући Трампа да је неправедно пристрасан према Израелу.

План би, међутим, могао да да подстицај Нетанијахуу који води трећу изборну кампању за мање од годину дана, покушавајући да остане на власти док се бори против оптужби за корупцију.

Нетанијахуов политички противник Бени Ганц, који у парламенту покушава да блокира Нетанијахуов захтев да добије имунитет од судског гоњења, у суботу је најавио да он, такође, иде у Вашингтон на приватни састанак са Трампом, али је одбио да се заједно појаве у Белој кући.


СВЕ БОЉЕ СА САУДИЈЦИМА

ИЗРАЕЛСКО министарство спољних послова најавило је у недељу да ће дозволити Израелцима да путују у Судијску Арабију у верске и пословне посете иако две земље немају званичне дипломатске односе. Та најава је најновији знак побољшања односа између Израела и Саудијске Арабије и она претходи представљању блискоисточног мировног плана Беле куће за који се очекује да ће тежити саудијској подршци.